latinica  ћирилица
14/09/2024 |  15:28 ⇒ 15:28 | Autor: SRNA

Petrović: Emisijom akcija RiTE Ugljevik rješava se problem arbitražne odluke

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da Skupština akcionara Rudnika i Termoelektrane Ugljevik treba da donese odluku o emisiji akcija preduzeća i istakao da Vlada Srpske i Elektroprivreda rješavaju problem arbitražne odluke emisijom akcija bespovratnim sredstvima.
Luka Petrović - Foto: RTRS
Luka PetrovićFoto: RTRS

- Zbog radnika RiTE Ugljevik, ali i zbog građana Ugljevika želim da pojasnim šta Skupština akcionara treba da donese. Ona donosi odluku o emisiji akcija svog preduzeća jer želi da uveća broj akcija i poziva akcionare svog preduzeća da daju novac u svoje preduzeće da bi rješavali svoje probleme - rekao je Petrović u Trebinju.

Istakavši da je slušao izjave opozicionih lidera koji komentarišu da treba kamate platiti kroz emisiju akcija, da treba izgubiti vlasničku strukturu, da je to privatizacija, da su to neke obveznice, Petrović je naglasio da RiTE Ugljevik vrši emisiju akcija da bi došla do novca.

- Vlasnik 65 odsto akcija tog preduzeća je Vlada Republike Srpske kroz matično preduzeće. Matično preduzeće će dati pripadajući novac od tih emisija, 30 miliona, i to pripada 65 odsto da plati Matično preduzeće - rekao je Petrović u Trebinju.

On je rekao da Matično preduzeće Elektroprivrede i Vlada Srpske daju novac u Ugljevik bespovratno da bi se problem arbitražne odluke ispoštovao, a koji je tekao više od 17 godina.

- Vlada i Elektroprivreda rješavaju problem arbitražne odluke emisijom akcija bespovratnim sredstvima. To nisu sredstva RiTE Ugljevika, nego su sredstva Elektroprivrede Srpske, bespovratna i beskamatna, da bi se problem riješio - rekao je Petrović.

On je istakao da mu žao što je čuo i pojedine ekonomske analitičare koji nisu razumjeli niti objasnili ovaj postupak.