latinica  ћирилица
14/09/2024 |  16:01 ⇒ 16:11 | Autor: RTRS

Otkrivena spomen-ploča na Novom Zejtinliku

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poklonio je danas i otkrio spomen-ploču na ulaznoj kapiji Vojničkog spomen-groblja Novi Zejtinlik na Sokocu i posjetio spomen-sobu u kojoj se nalaze fotografije 630 poginulih srpskih boraca.
Sokolac - sjećanje - Foto: Ustupljena fotografija
Sokolac - sjećanjeFoto: Ustupljena fotografija

Stevandić je, nakon otkrivanja spomen-ploče na kojoj ispod grba Nemanjić piše "Pod ovim grbom su položili zakletvu", rekao da je ova spomen-ploča postavljena povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se praznuje sutra i koji ne pripada samo Republici Srpskoj i Srbiji, nego svim Srbima.

Stevandić je naglasio da je ovo duhovna zadužbina i sveto mjesto koje preslikava sva srpska groblja i gdje leže poginuli za Republiku Srpsku.

- Ovo je poslije rata možda najveći spomenik kulturi sjećanja koji je napravljen. Znate da mi Srbi imamo spomenik Zejtinlik u Grčkoj, a ovaj imamo u svojoj zemlji. Možda smo nepošteni da ga još bolje uredimo i da bi svako trebalo da doprinese bar po jedan kamen. I ovo zrno koje ja danas želim da ovekovječim je više vezano za povratak simbola pod kojim su ova naša braća dali svoj život - rekao je Stevandić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je na egzodus sarajevskih Srba poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada su na vječni počinak prenošeni i posmrtni ostaci poginulih srpskih boraca, da bi ovdje na srpskoj zemlji počivali u miru sa svojim saboricma.

- Prve sahrane su bile početkom 1996. godine, poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kada su prenošeni posmrtni ostaci naših junaka tada su se temperature spuštale 30 stepeni ispod nule. Ali, Sokočani, Romanijci su po cijelu noć ovdje ručno kopali, sahranjivali. Mnogi su tada bili po strani, čak su neki to malo drugačije gledali. Ali, evo nas danas tu, iako ima još dosta posla. Ovo je sveto mjesto, srpsko vojnčiko groblje Novi Zejtinlik, manastir na Romaniji su pečat Republike Srpske - naglasio je Bjelica.

Otkrivanju spomen-ploče na Novom Zejtinliku prisustvovali su predstavnici opštine Sokolac, opštinske Boračke organizacije, udruženja ratnih veterana i ratnih vojnih invalida i građani.