latinica  ћирилица
14/09/2024 |  16:27 ⇒ 16:28 | Autor: SRNA

Usvojeni zaključci o mjerama zaštite Srba na KiM i vraćanju obaveznog vojnog roka

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da je Vlada Srbije na današnjoj posebnoj sjednici donijela zaključke o primjeni mjera za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji i Ministarstvu odbrane naložila da pokrene hitne procedure za uvođenje obaveznog vojnog roka u trajanju od 75 dana.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Vučević je nakon sjednice rekao da su usvojeni zaključci o aktivnostima na primjeni mjera za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, raspoređeni u pet tačaka, koje je sinoć predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je podsjetio da te mjere podrazumijevaju vraćanje na stanje prije jednostranih poteza Prištine, proglašenje Kosova i Metohije područjem posebne socijalne zaštite i dalje jačanje srpskih institucija, uz nedozvoljavanje da one budu ugašene.

Te mjere se, kako je dodao, odnose i na formiranje posebnog odjeljenja tužilaštva koje će procesuirati sve počinioce krivičnih djela u vezi sa onim što se dešava u južnoj pokrajini i one koji su sprovodili nasilje nad Srbima i njihovom imovinom, kao i prijedlog Skupštini Srbije da budu stavljeni van snage svi akti Prištine od proglašenja nezavisnosti takozvanog Kosova kojima su poništavani postignuti dogovori i sporazumi.

Vučević je naglasio da je za primjenu svih ovih mjera ključan opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, kojima je uputio apel da ne nasjedaju na paniku i glasine, poručivši da će ih država Srbija zaštititi i učiniti sve da opstanu na vjekovnim ognjištima.

On je istakao da ga reakcije Prištine na mjere o Kosovu i Metohiji koje je usvojila Srbija uopšte ne dotiču, dodajući da prištinske vlasti sprovode teror nad srpskim narodom i da su jednostranim potezima, upadima i zabranama poništili sve što je dogovoreno tokom dijaloga Beograda i Prištine i što je predviđeno sporazumima.

- Moramo reagovati kao prava država, što i jesmo, i pokazati da smo pravi subjekt međunarodnog prava. Brinem jedino za srpski narod na Kosovu i Metohiji koji treba da zna da su mjere koje je država donijela ozbiljne i odgovorne - rekao je Vučević.

Govoreći o zaključku o vraćanju vojnog roka, on je objasnio da je Ministarstvu odbrane naloženo da pokrene sve procedure za primjenu te mjere, najavljujući da Vlada planira da sljedeće sedmice pozove predsjednika Republike i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića na sjednicu na kojoj će biti usvojen prijedlog zakona o izmjenama zakona o ukidanju suspenzije služenja obaveznog vojnog roka.

Iako nije mogao da kaže kada bi tačno praksa vraćanja obaveznog vojnog roka mogla da zaživi, Vučević je rekao da je cilj da pozivanje regruta počne sredinom naredne godine.