latinica  ћирилица
14/09/2024 |  17:12 ⇒ 17:16 | Autor: TANЈUG

Van Gogova slika na aukciji, očekuje se da će cijena ići do 50 miliona dolara

Slika holandskog umjetnika Vinsenta van Goga "Ribarski čamci" biće ponuđena na aukciji krajem septembra prvi put u posljednjih 30 godina, a očekuje se da će slika postići cijenu do 50 miliona dolara.
Slika Van Goga (Foto: vangoghmuseum.nl) -
Slika Van Goga (Foto: vangoghmuseum.nl)

Aukcija će biti održana povodom otvaranje nove azijske centrale aukcijske kuće Kristis u Hongkongu 26. septembra.

Pejzaž je dugo bio u vlasništvu kraljevske porodice Burbon-dve Sicilije, koja se sada ovog jeseni odriče ovog dragocjenog djela, prenio je Artnet, provajder za međunarodnu trgovinu umjetninama.

Slika je nastala 1887. godine tokom Van Gogovog dvogodišnjeg boravka u Parizu. Te godine Van Gog je ljetovao u predgrađu Pariza i uhvatio riječni pejzaž tog područja, uključujući čamce, plaže i još mnogo toga, u svom radu, navodi NL tajms.

- Širok spektar umjetničkih tradicija inspirisao je Van Gogovu kreativnu putanju. Van Gogov pristup bio je pod uticajem impresionizma i poentilizma. U tom smislu, njegov umjetnički jezik otvorio je mnoga vrata umjetnicima koji će doći u narednom vijeku. "Ribarski čamci" je poznata po svojim zapanjujućim bojama i složenom četkicom, karakterističnim za Van Gogov jedinstveni stil, čineći ga izvanrednim komadom u svakoj kolekciji - rekao je DŽeki Ho, zamjenik šefa odjeljenja za umjetnost 20. i 21. vijeka iz Kristis Azija Pacifik.