latinica  ћирилица
14/09/2024 |  18:47 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Mladi inženjer Luka riješio da ostane u Srpskoj; Osnovao Poljoprivrednu zadrugu (VIDEO)

Ostanak u Republici Srpskoj i pokretanje vlastitog posla, vodilja je mladog inženjera poljoprivrede Luke Vračara iz Ribnika.
Luka Vračar - Foto: RTRS
Luka VračarFoto: RTRS

Sa željom da pokrene proizvodnju, osnovao je Poljoprivrednu zadrugu. Za sada proizvodi bijeli luk, a u planu su i druge kulture.

Plodna zemlja, rodna godina i odgovarajuća mehanizacija, bez znanja stečenog na fakultetu, ne bi bili dovoljni za uspješan posao. Zbog dobrog roda bijelog luka, mladi inženjer Luka Vračar odlučio je da širi proizvodnju.

- Odrastao sam na selu i uvijek je bila tu poljoprivreda. Kao mali sam s djedom i sa svojima radio. Cilj je širim nešto novo, da se novo postavlja, tako da su moje sve ideje proizišle sa fakulteta i zadruga i bijeli luk pa još i neki drugi projekti - naveo je Vračar.

Na sedam hektara slijedi sjetva bijelog luka. Koristeći savremenu mehanizaciju jer, kaže, modernizacija poslovanja je ključ uspjeha.

- Tu spada linija za raščenjavanje luka, gdje je neuporedivo učinak mašina i ljudi koji bi trebali da urade recimo za sat vremena. Očekujemo ovih dana nabavku nove sijačice - kaže Luka.

Luki je najveći podstrek djed koji se godinama bavi poljoprivredom i na unuka prenosi iskustva. Da bi mu pomogao, poklonio mu je zemlju.

Poljoprivredna proizvodnja koju je pokrenuo Luka, dokaz je da se uz školovanje, podršku porodice i rad može napraviti uspješan posao u rodnom kraju.

Da su želje ostvarive, pokazuje priča o Luki, uspješnom mladom poljoprivredniku, koji je prepoznao potencijal rodnog kraja u kojem je ostao da ostvari svoje snove.