latinica  ћирилица
14/09/2024 |  18:47 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Legalizacija objekata regulisana Zakonom, a Stanivuković pripisuje zasluge sebi (VIDEO)

Zašto je legalizacija bespravno izgrađenih objekata ponovo jedna od gorućih tema, kada je Narodna skupština Republike Srpske davno to pitanje riješila?
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Prvo 2013. godine, a potom 2022. izmjenama i dopunama Zakona, kada je republički Parlament obradovao više od 80.000 vlasnika bespravno izgrađenih objekata. Od tada sve lokalne zajednice sprovode odluku Narodne skupštine o legalizaciji. I dok većina načelnika i gradonačelnika bez pompe ispunjavaju Zakonom propisane obaveze, u najvećem gradu Srpske, gradonačelnik Draško Stanivuković, zasluge pripisuje sebi. Okupio je građane i dao im kopije rješenja o legalizaciji, ali svi oniće, ipak, morati na šalter u sobi 16, jer sa kopijom rješenja nigdje nisu prispjeli.

A na rješenje o legalizaciji Banjalučani imaju pravo kao i građani svih gradova i opština u Republici Srpskoj, jer je tako propisano Zakonom koji je usvojila Narodna skupština. Samo je razlika to što gradonačelnici i načelnici, svoj posao, rade u tišini.

Tako rješenja o legalizaciji svakodnevno dobijaju i građani Prijedora.

- Svi mi koji rukovodimo lokalnim zajednicama u Srpskoj dobro znamo koja procedura je bila prije, a koja je sada, šta je bilo potrebno prije, a šta je potrebno sada. Dok god Zakon nije bio usvojen u NSRS, bez obzira koliku smo mi želju imali, nije bilo moguće uraditi to - rekao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor.

Rutinski, tiho i bez pompe ovaj proces se odvija i na jugu Srpske.

- Grad Trebinje radi sve ono u skladu sa procedurama. Normalno se dobijaju rješenja, shodno vremenskom periodu kada su građani predali zahtjev, tako da nemamo bilo kakvih svečanosti, to je redovna procedura. Poštar uručuje rješenja, eventualno ako neko dođe lično - kaže gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Da su cjelokupni proces, kao i implementaciju omogućile upravo republičke institucije, jasni su i u Savezu gradova i opština. Svako bespravno preuzimanje zasluga predstavlja populistički korak i manipulaciju građanima.

- To znači da je Vlada Republike Srpske predložila adekvatan zakon, NSRS ga usvojila, a lokalne zajednice na jednak način primjenjuju. Može biti samo razlika u brzini primjene, ali i u brzini izjava koje daju lokalni zvaničnici. Neki to rade kao redovan posao, a i ja smatram da je to redovni posao - kaže predsjednik ovog saveza Ljubiša Ćosić.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske navode da je za godinu dana, nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona, podneseno 20.927 zahtjeva za legalizaciju, a doneseno je 7.340 rješenja kojim se utvrđuje legalnost objekta.

- S obzirom na to da nisu sve lokalne zajednice dostavile podatke, ovaj broj je zasigurno veći - ističu iz Ministarstva.

Јedan od osnova za implementaciju izmjena i dopuna bili su i ortofoto snimci kompletne Republike Srpske iz 2013. godine. Građani su bili dužni da dostave potpunu dokumentaciju, a naredni korak pripao je organima lokalne samouprave.

- Nakon što se provede procedura kod nadležnog organa lokalne samouprave, izdaje se rješenje o legalnosti objekta koje stranka nakon pravosnažnosti dostavlja u RUGIPP na uvid, na osnovu čega se vrši uplana objekta u javne evidencije o nepokretnosti - naveo je vršilac dužnosti pomoćnika direktora za poslove nazora u RUGIPP-u Dejan Đukanović.

Izmjenom Zakona planirane su i olakšice za određene socijalne kategorije koje su u postupku legalizacije, pri čemu se jasno naznačava da pomenuta subvencija za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide prve i druge kategorije može iznositi i 100 odsto.