latinica  ћирилица
14/09/2024 |  18:49 ⇒ 21:12 | Autor: RTRS

Evropi prijeti veliko nevrijeme i poplave (VIDEO)

Centralna Evropa priprema se za veliko nevrijeme i poplave koje će pogoditi Češku, Poljsku, Austriju, Njemačku, Slovačku i Mađarsku.
Rumunija-poplave (Foto: EPA-EFE/ROMANIAN GENERAL INSPECTORATE FOR EMERGENCY SITUATIONS HANDOUT) -
Rumunija-poplave (Foto: EPA-EFE/ROMANIAN GENERAL INSPECTORATE FOR EMERGENCY SITUATIONS HANDOUT)

Strahuje se da bi nevrijeme moglo da bude poput onog iz 1997. godine, kada su se desile najveće poplave u prošlom vijeku. Trenutno je najteže u Rumuniji gdje je pet osoba poginulo u olujnom nevremenu na istoku zemlje, dok je u Češkoj riječni vodostaj dostigao opasne nivoe.

Vodostaj Save kod Zagreba drastično je porastao, a u nekim dijelovima Slovenije snijeg je dostigao 32 centimetra.

Rumunske spasilačke službe u teškim uslovima evakuisale su civile u okruzima Galati i Vaslui. Nevrijeme je pogodilo osam okruga, a jak vjetar oborio desetine stabala, koja su oštetila automobile i blokirala puteve i saobraćaj. U nekim poplavljenim oblastima palo je više od 160 litara kiše po kvadratnom metru, što se rijetko događa.

- Snažne poplave koje su pogodile veliki dio zemlje odnijele su ljudske živote i nanijele značajnu štetu. Ponovo se suočavamo sa efektima klimatskih promjena, koje su sve prisutnije širom evropskog kontineta - rekao je Klaus Јohanis, rumunski predsjednik.

Obilne kiše i snažni vjetrovi ostavili su bez struje više od 63.000 domaćinstava u Češkoj. U Brnu, drugom po veličini češkom gradu, jedna bolnica je evakuisana, kao i desetine civila, dok je više željezničkih linija zatvorena nakon što su poplavljene ili je na njih palo drveće. Moramo biti spremni za najgori scenario, rekao je češki premijer Petr Fijala nakon sastanka vladinog centralnog kriznog komiteta.

Obilne kiše pogodile su i Moldaviju.

U Poljskoj je desetine ljudi evakuisano iz dva sela kod grada Nisa, nakon što su meteorolozi upozorili na velike padavine, a vodostaj nekih rijeka opasno je porastao.

Ministar unutrašnjih poslova upozorio je da "najgore tek dolazi".

Njemačka meteorološka služba upozorava da će jug i istok Bavarske u narednih nekoliko dana pogoditi jake kiše i oluje.

U austrijskoj Koruškoj, obilne padavine već su izazvale porast nivoa rijeke Drave i već su preduzete mjere predostrožnosti, a putevi pored rijeke su zatvoreni.

I u Sloveniji strahuju od padavina istorijskih razmjera, a alpska sela u Francuskoj od oluja.