latinica  ћирилица
14/09/2024 |  19:28 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Ruska gazeta dobila zasluženo priznanje u Srpskoj

Dopisnik Ruske gazete Aleksandar Borisov odlikovan je Ordenom Univerziteta u Istočnom Sarajevu za izuzetan doprinos razvoju Univerziteta.
Aleksandr Borisov i Darko Džogo - Foto: Ustupljena fotografija
Aleksandr Borisov i Darko DžogoFoto: Ustupljena fotografija

Zamjenik dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" Darko Đogo, koji boravi u Sankt Peterburgu, čestitao je Ruskoj gazeti za još jedno priznanje u Republici Srpskoj, ističući da je nagrada zaslužena i blagovremena, piše ovaj ruski medij.

Đogo je naveo da je Ruska gazeta glavni resurs Ruske Federacije koji objektivno pokriva događaje na Balkanu, posebno u Srbiji i Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, značajan je doprinos ovog ruskog medija na proučavanju i očuvanju srpskog kulturnog nasljeđa u Ruskoj Federaciji i ruskog nasljeđa u regionu Balkana, međusobnom bogaćenju kultura nacija i narodnosti.

Zahvaljujući Ruskoj gazeti, Univerzitet u Istočnom Sarajevu počeo je, kako je naveo, da aktivno komunicira sa nizom ruskih univerziteta i javnih organizacija, a vodeći naučnici ovog univerziteta u Republici Srpskoj mogli su da upoznaju Ruse o svojim pogledima na geopolitičke probleme, što je pozitivno uticalo na bilateralnu saradnju.

Dopisniku Ruske gazete Borisovu 2020. godine u Republici Srpskoj dodijeljena je Plaketa, a priznanje za pomoć učvršćivanju odnosa Rusije i Republike Srpske uručili su mu premijer Srpske Radovan Višković i tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.