latinica  ћирилица
14/09/2024 |  20:04 ⇒ 20:05 | Autor: TANЈUG

Obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave sutra u Minhenu

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obilježen sutra u zgradi Konzulata u Minhenu u Saveznoj Republici Njemačkoj.
Minhen (foto: Z.K. / RTRS) -
Minhen (foto: Z.K. / RTRS)

To će biti drugi put da se praznik obilježava i van granica Srbije i Republike Srpske.

Svečanosti će, pored velikog broja građana, prisustvovati ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević.

Prema agendi, početak ceremonije zakazan je za 16 časova, a obilježvanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave otvoriće nastupi pevačkog društva "Soko" i kulturno-umjetničkih društava "Јelek" i "Tesla".

Poslije nastupa učenice Ivone Koturović, uslijediće i zvanični dio programa koji će biti otvoren intoniranjem himne "Bože pravde".

Prisutnima će se najprije obratiti Generalni konzul Srbije u Minhenu Božidar Vučurović i predstavnici Grada Minhena.

Ulijediće govor Generalnog direktora "Telekoma Srbija" Vladimira Lučića, kao i ministra Milićevića.

Predstavnik Republike Srpske na ceremoniji biće ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

Predstavnici dijaspore iz čitavog svijeta uključiće se onlajn, posle čega će nastupiti KUD "Helibron", hor "Singidunum", KUD "Sveti Sava" i Ana Isaković.

Događaj će zatvoriti pjevač Željko Vasić koji će u Konzulatu izvesti koncert.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik ustanovljen 2020. godine, a za dan obilježavanja uzet je simbolični datum proboja Solunskog fronta.

Cilj uspostavljanja praznika jeste osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.