latinica  ћирилица
15/09/2024 |  06:43 ⇒ 10:00 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana srpskog jedinstva, prenos na RTRS

Republika Srpska i Srbija danas zajednički obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Tim povodom predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Banjaluci organizuje svečani prijem kojem će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske.
Dan srpskog jedinstva - Foto: RTRS
Dan srpskog jedinstvaFoto: RTRS

Nakon svečanog prijema, koji će biti održan u Palati Republike, predsjednik Srpske će održati konferenciju za novinare.

 

Zaključkom Vlade Srbije od 11. septembra 2020. dan proboja Solunskog fronta, 15. septembar, obilježava se kao - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a istovjetnu odluku dan ranije donijela je Vlada Republike Srpske, naglašavajući zajedničke vrijednosti i istorijske veze dva entiteta.

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić organizuje u Beogradu prijem za učenike i nastavnike osnovnih škola i predsjednike opština iz Republike Srpske i Crne Gore.

U Novom Sadu od 18.00 časova biće održana svečana akademija, kojoj će prisustvovati najviši zvaničnici Srbije i Srpske i patrijarh srpski Porfirije.

Program svečanog prijema povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave možete pratiti na RTRS, našem portalu i ЈuTjub kanalu od 10.00 časova.

Od 18.00 časova biće održana svečana akademija u Novom Sadu, koju takođe možete pratiti na RTRS-u.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Republici Srpskoj.

Taj praznik je simbolično ustanovljen na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.

Ideju o tom zajedničkom prazniku Srbije i Srpske dali su rukovodioci Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić u dogovoru sa rukovodstvom Republike Srpske, predvođenim Miloradom Dodikom.