latinica  ћирилица
15/09/2024 |  08:14 ⇒ 15:53 | Autor: RTRS

Raković: Suštinski važno obilježavati Dan srpskog jedinstva (VIDEO)

Suštinski je važno obilježavati Dan srpskog jedinstva i ovaj praznik je vrlo dragocjen, izjavio je istoričar Aleksandar Raković, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Aleksandar Raković - Foto: RTRS
Aleksandar RakovićFoto: RTRS

Raković je naglasio da nas "Dan srpskog jedinstva asocira na naše velike pobjede i ujedinjenje".

- Ne smijemo zaboraviti da je srpski narod bio ujedinjen 1918. godine. Naša ideja je u to vrijeme bila toliko superiorna da joj se nijedna ideja nije mogla suprotstaviti. Mislim da smo na putu da povratimo to samopouzdanje. Nadam se da sada imamo vjeru u bolju budućnost jer vidimo da je srpski narod jedinstven, uprkos nametnutim granicama. Naša svijest se iznova jača svakog dana - rekao je Raković.

Raković je podsjetio na to da je "bilo vremenskih okvira kada smo bili veoma jedinstveni, kao i kad nismo bili dovoljno". 

- U proteklih nekoliko godina primjećujemo veliki uspon srpske ideje. Dijalog naših lidera je na najvišem nivou. Cilj srpskog integralizma je da legalno i demokratski ponovo stvorimo svoju državu. Naše ideje ne treva ikome da smetaju - istakao je Raković.

Raković je napomenuo da će "jedinstvo srpskog naroda biti presudno kada dođe do geopolitičke situacije koja će nam omogućiti da pravedno riješimo svoje nacionalne interese".

- Ako tada budemo povukli prave poteze neće biti problema. Ako budemo imali međusobnih nesuglasica neće nam značiti nikakve geopolitčke promjene. Srbi su jedan, nedjeljiv narod - naglasio je Raković. 

Raković je ocijenio da je Deklaracija koja je usvojena na Svesrpskom saboru važna polazna osnova.

- Republika Srpska više ne pristaje na ucjene. Važno je da vidimo kako će se Deklaracija implementirati i nadograđivati. Srpski narod nema drugog načina osim da se brani, a Svesrpski sabor je upravo i pokazao snagu srpskog naroda - poručio je Raković.

Raković smatra će srpski narod pronaći svoje mjesto u novom svjetskom poretku.

- Srpski narod, kao i srpsko rukovodstvo, svima pruža ruku. Vjerujem u svijetlu budućnost srpskog naroda - zaključio je Raković.