latinica  ћирилица
15/09/2024 |  10:52 ⇒ 15:51 | Autor: N1

Oglasile se sirene u Beču i Donjoj Austriji: Poplavljene kuće, u toku evakuacija (VIDEO)

Velike količine padavina izazvale su poplave u Beču i Donjoj Austriji. Građane su jutros probudile sirene za uzbunu jer su nivoi rijeka ubrzano rasli. Veliki broj ulica je poplavljen, ali i kuća i drugih objekata. Spasioci su morali evakuisati građane.
Poplave u Austriji (Foto: EPA/PAUL PLUTSCH) -
Poplave u Austriji (Foto: EPA/PAUL PLUTSCH)

Rad željeznica i metroa je znatno redukovan. Olujno nevrijeme dodatno je uzrokovalo probleme pa su vatrogasci samo za nekoliko sati imali 1.100 intervencija u Beču.

Zbog obilnih padavina cijela Donja Austrija je u nedjelju ujutro proglašena područjem katastrofe.

- Situacija se pogoršava zbog velikih padavina u cijeloj zemlji - rekao je zamjenik guvernera Stephan Pernkopf za APA.

Stanovnici su morali biti spaseni iz svojih kuća. Tokom noći obustavljen je saobraćaj vozova na zapadnoj relaciji između Amštetena i St. Valentina. Ovo upozorenje za putovanja produženo je do ponedjeljka naveče.

Zatražena je pomoć dodatnih vatrogasnih snaga iz drugih dijelova države. U Donoj Austriji vatrogasci su imali 4.490 intervencija. Ističu da je situacija veoma napeta.

U okrugu St. Pelten, upozorenje civilne zaštite aktivirano je u opštinama Hofsteten, Gabliz, Pyhra, Perersdorf, Haunoldštajn, Vilhelmsburg, Purkersdorf i Tulnerbah, a alarm civilne zaštite aktiviran je u Bohajmkirhenu, Markersdorf-Hajndorfu i Kapelnu. Okružna komanda je obavijestila da su se Ancbah, Vinflus, Gablicbah, Mihelbah, Nadelbah i Peršling već izlili iz korita.

- Vatrogasne ekipe se prvenstveno bave spašavanjem ljudi iz zgrada ili vozila - uključujući čamce i vatrogasne jedinice, navodi se.

Bilo je i nestanka struje. Stanari su bili zarobljeni u nekoliko kuća. Četiri osobe su spasene iz zgrade u Markersdorfu.