latinica  ћирилица
15/09/2024 |  11:01 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

"Srpski narod ostao ponosan i danas slavi svoj praznik" (VIDEO)

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je praznik koji je gotovo cijeli vijek bio neopravdano potisnut, ali je srpski narod ostao ponosan i danas ga slavi, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare nakon svečanog prijema u Palati Republike organizovanog povodom Dana srpskog jedinstva.
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastaveFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsjednik Srpske je podsjetio da su na današnji dan Srbi probili Solunski front i krenuli nezaustavljivo ka oslobađanju Srbije, ali i drugih prostora buduće Јugoslavije.

- Srbi su naivno vjerovali da donose slobodu drugima i da drugi treba da joj se raduju. Sada poslije toliko godina i decenija znamo da je to bila zabluda. Ali, srpski narod kao što nije nestao i izumro u vrijeme Otomanske imperije, nije nestao ni u vrijeme bivše Јugoslavije - rekao je Dodik.

Dodik je upozorio da "zapadne sile vode hibridni rat protiv Srpske i žele da zaustave jačanje ideje o njenom opstanku".

- Bez obzira na sankcije i podmetanja, te vidljive i nevidljive aktivnosti, Srpska je ipak tu i nisu je srušili svojim reformama. Srpska je naše pravo i mi to pravo branimo. Ono je verifikovano međunarodnim sporazumom. Srpska ekonomski bilježi napredak i više od dvije milijarde novih investicija.Srpska sarađuje sa drugima i to pokazuju kontakti koje ima sa svojim prijateljima - naglasio je Dodik.

Dodik je naglasio da je "Srpska sinonim onih koji nisu poraženi i nisu nestali, iako je to bila iskonska volja SAD u saradnji sa Velikom Britanijom i nekim drugim zapadnim zemljama".

- Ostali smo svoji na svome upravo kroz ove tri riječi - jedinstvo, sloboda i zastava. Zato čestitam svima, svim Srbima ovaj praznik. Ovaj praznik će vremenom postati najznačajniji i drago mi je što se obilježava zajedno sa Srbijom. Ponosan sam što sam imao priliku da sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem osmislim ovaj datum. Srpska živi i nadam se da će praznik slobode i jedinstva sljedeće godine biti dočekan sa još većim jedinstvom i istaknutim srpskim zastavama na svakoj kući i balkonu. Narod bez ponosa nema pravo na budućnost, a srpski narod je ponosan narod - poručio je Dodik.