latinica  ћирилица
15/09/2024 |  11:58 ⇒ 12:11 | Autor: SRNA

Banjaluka: Položeni vijenci na groblju "Sveti Pantelija"

Na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" danas su položeni vijenici i cvijeće povodom obilježavanja 15. septembra - Dana poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Banjaluka: Položeni vijenci na groblju "Sveti Pantelija" - Foto: SRNA
Banjaluka: Položeni vijenci na groblju "Sveti Pantelija"Foto: SRNA

Vijence su položili predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, delegacija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, a po jednu ružu položili su članovi porodica poginulih i predstavnici udrženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

U 11.45 časova predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na Novom groblju kod Spomen-kosturnice i kod Spomenika 12 beba, a u 12.00 časova obraćanje zvaničnika, najavljeno je iz Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

U 15.00 časova zakazana je sjednica Skupštine Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske.

Tokom četiri godine Odbrambeno-otadžbinskog rata u temelje Republike Srpske život je ugradilo 23.659 boraca Vojske Republike Srpske.

Na kraju 1995. godine kao nestalo vodilo se 5.518 lica, boraca, žena i djece, dok Republika Srpska danas traga za još 1.636 lica, 1.001 civilom, od kojih 312 žena i djece, 635 boraca i 12 pripadnika policije Republike Srpske.

Posmrtni ostaci neidentifikovanih vojnika i civila nalaze se u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu.

Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske obilježava se 15. septembra s obzirom na to da simbolizuje masovno stradanje i nestanak velikog broja civila i boraca u septembru 1995. godine.