latinica  ћирилица
15/09/2024 |  12:01 ⇒ 12:10 | Autor: SRNA

Zastave Srpske i Srbije spojile se na mostu "Bratoljub"

Na mostu "Bratoljub" na Drini, između Bratunca i Ljubovije, simboličnim spajanjem zastava Srbije i Republike Srpske, delegacije ovih opština i grupa građana obilježili su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Most Bratoljub - Foto: RTRS
Most BratoljubFoto: RTRS

Načelnik bratunačke opštine Lazar Prodanović rekao je da je ovo prvi put da se na "Bratoljubu" obilježava ovaj zajednički srpski praznik.

- Ovaj most spaja srpski narod, predstavlja njegovo jedinstvo i neraskidivu povezanost. Trajno ćemo raditi na povezivanju i jačanju veza srpskog naroda sa obje obale Drine, na razvoju i unapređenju životnih uslova i saradnje - poručio je Prodanović.

Predsjednik Skupštine opštine Ljubovija Milan Јovanović izjavio je da je ovaj praznik značajan za cijelo srpstvo, jer pokazuje da su Srbi jedan narod sa obje obale Drine i bilo gdje da žive.

- Za slobodu se vječito borimo, zajednički smo ginuli u brojnim ratovima i pod istom zastavom protiv raznih neprijatelja za oslobođenje srpskih zemalja i život u slobodi što treba znati, pamtiti, poštovati i njegovati - poručio je Јovanović.

On je podsjetio da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave dan kada je probijen Solunski front u Prvom svjetskom ratu i srpska vojska nezadrživo krenula u oslobađanje Srbije i svih prostora na Balkanu gdje su živjeli Srbi.

Bratunčanin Igor Marković kaže da je danas poseban dan na izuzetnom mjestu - na mostu "Bratoljub", čije ime govori o bratstvu i zajedništvu srpskog naroda sa obje drinske obale.

- Drina je kičma, a ovo je most koji spaja Srbe sa njene istočne i zapadne strane u svakom pogledu - i familijarno i fizički i kulturno i duhovno i ekonomski, privredno, sportski, a i u svim sferama života - istakao je Marković.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Republici Srpskoj, a ustanovljen je na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.