latinica  ћирилица
15/09/2024 |  12:23 | Autor: SRNA

Ćurić: Trebinje krupnim koracima ide naprijed

Grad Trebinje krupnim koracima ide naprijed, u ovoj godini realizuju se brojni infrastrukturni projekti koji su izmijenili sliku grada nabolje, a grad će direktno ili indirektno realizovati 20 miliona KM investicija, izjavio je Srni gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.
Mirko Ćurić - Foto: RTRS
Mirko ĆurićFoto: RTRS

Ćurić je podsjetio da su nastavljeni radovi na Duhovnom centru Mrkonjići i da se gradi vidikovac vrijedan oko 1,7 miliona KM, što je veoma značajno.

On je naveo da je počelo popločavanje Starog grada koje je zaustavljeno zbog turističke sezone i uskoro će biti nastavljeno, a popločan je i trotoar u centru grada.

- Završen je vidikovac iznad grada, značajan projekat koji upotpunjuje sadržaj za građane i turiste - rekao je Ćurić.

On je podsjetio da su nastavljeni radovi na novoj bolnici, kao i gradnja novog mosta na Trebišnjici, što je važan projekat.

- Izgrađena su igrališta za djecu, teren sa vještačkom travom, nova ulica pored Teritorijalno vatrogasno spasilačke jedinice. Izgrađen je kružni tok na najfrekventnijoj raskrsnici u Trebinju, kao i treća traka pored kapele - naveo je Ćurić.

On je dodao da su ovi projekti realizovani na inicijativu građana, te zahvalio preduzeću "Putevi Republike Srpske".

- Narednih dana očekujemo da počne presvlačenje ulice od Kamenog mosta do kružnog toka na izlazu prema Dubrovniku i Herceg Novom. Smatramo da je to, možda, najlošija dionica kroz grad. Izmijeniće se sistemi za navodnjavanje na toj dionici - rekao je Ćurić, te napomenuo da su u ovoj godini planirani radovi na dva rezervoara - Crkvina i Police.

On kaže da je cilj Gradske uprave da sugrađanima poboljšaju uslove života, ali i da se oni koji su otišli vrate, dodajući da se svakog dana javlja sve više porodica iz inostranstva koje žele da se nastane u Trebinju.

- Godine 2017. smo usvajali strategiju da želimo da Trebinje bude najpoželjniji mali grad na Balkanu do 2030, a mnogi kažu da smo to već postigli, jer sada u Trebinje dolaze turisti iz više od 90 zemalja svijeta - rekao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, grad nudi popust od 99 odsto na rentu, a 25 odsto na troškove uređenja za privrednike koji žele da grade proizvodne objekte.

On ističe da su u posljednjih mjesec dana sve parcele koje su bile u poslovnoj zoni prodate privrednicima po povoljnijim uslovima.

- Prva slobodna zona registrovana je u Trebinju, a smatramo da će sliku Trebinja znatno promijeniti nabolje i budući aerodrom koji se gradi sa Vladom Srbije - rekao je Ćurić.

Kada je riječ o malim privrednicima, Ćurić je naveo da je prije dva mjeseca objavljen poziv za samozapošljavanje, a grad prvi put do sada daje do 40.000 KM bespovratih sredstava.