latinica  ћирилица
15/09/2024 |  13:23 ⇒ 13:37 | Autor: RTRS

U Sokocu obilježeni Dan početka proboja Solunskog fronta i Dan srpskog jedinstva

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kao i Dana početka proboja Solunskog fronta, danas su položeni vijenci na Spomenik solunskom dobrovoljcu u Sokocu.
Sokolac - Foto: RTRS
SokolacFoto: RTRS

Potomak solunskog dobrovoljca i predsjednik Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata /SUBNOR/ opštine Sokolac i člana predsjedništva SUBNORA-a Republike Srpske Milivoje Јanković je rekao da je ovo datum koji se tradicionalno obilježava ustanovljen odlukom Srbije i Republike Srpske o zajedničkom prazniku.

Vijence na Spomenik solunskom dobrovoljcu danas su tradicionalno položile delegacije Udruženja potomaka dobrovoljačkih ratova 1912-1918. godine, SUBNOR-a Sokolac, Boračka organizacija opštine Sokolac, te načelnik i predsjednik Skupštine opštine Sokolac. Kroz naše okupljanje stvaramo to Srpsko jedinstvo i proslavljamo Dan nacionalne zastave.

Sa druge strane, ovo je dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front, koji je zabilježen kroz istoriju koju najbolje opisuje Zbornik spomenica „Rođeni da bi vječno živjeli“ gdje je obuhvaćeno preko 1.800 dobrovoljaca Sarajevsko-romanijske regije samim tim i preko 1.000 dobrovoljaca sa područja platoa Romanije, gdje ih je samo sa Sokoca bilo preko četiri stotine.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra. Praznik je ustanovljen 2020. godine, u znak sjećanja na dan proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Ovaj praznik simbolizuje vječnu težnju srpskog naroda za slobodom i očuvanjem jedinstvenog nacionalnog identiteta.