latinica  ћирилица
15/09/2024 |  13:23 ⇒ 14:27 | Autor: banjaluka.net

Tea Kovačević osvojila zlato na Evropskom prvenstvu U-14

Mlada teniserka iz Gradiške Tea Kovačević (14) ostvarila je najveći uspjeh u karijeri. Ona je danas u finalu Evropskog prvenstva (U14) u češkom Mostu savladala prvu nositeljku, češku teniserku Јanu Kovačkovu, sa 2:1 i tako ponijela epitet najbolje mlade teniserke Evrope.
Tea Kovačević - Foto: RTRS
Tea KovačevićFoto: RTRS

Prvi set je dobila Čehinja 7:6, ali je Kovačevićeva zvratila sa 6:4 i uvela meč u treći set u kojem je dominirala i pokazala zašto je u ovom trenutku najbolja mlada teniserka u Evropi. Treći set je dobila sa 6:4 za evropsku krunu. Postala je prva teniserka iz BiH ikada koja je osvojila ovakav tunir.

Samo je Damir DŽumhur 2010. godine stigao do kraja EP u U-18 kategoriji.

Inače, Tea ove sezone igra čudesno. Osvojila je četiri U14 titule, a ima pet naslova i u U16 kategoriji. Ovom titulom osigurala je završni Masters u Monte Karlu na kojem će igrati najboljih osam teniserki, prenose Nezavisne.

Čudesna djevojčica iz Gradiške je do finala stiglo bez izgubljenog seta. U prvom kolu je bila slobodna, a zatim su uslijedile pobjede nad Sarom Mitevskom (S. Makedonija), Anom Piršer (Austrija), Andreom Olariu (Rumunija), Paolom Celorio (Španija), te u polufinalu nad Laurom Čulmskom (Češka).

Treba reći da su ovaj turnir ranije osvajali Novak Đoković, Iga Švjontek, Ivan Ivan Lendl, Martina Hingis, Karlos Alkaraz.