latinica  ћирилица
15/09/2024 |  15:09 ⇒ 15:09 | Autor: RTS

Srbija: Pušten u rad sistem za prenos hitnih informacija - građani dobijaju SMS upozorenje o mogućoj opasnosti

Elektronska platforma za prenos hitnih informacija građanima Srbije u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće koja može ugroziti živote i zdravlje ljudi i imovinu na određenom području zvanično je puštena u rad, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije.
SMS upozorenje - Foto: RTRS
SMS upozorenjeFoto: RTRS

Elektronska platforma omogućiće hitno informisanje građana o opasnom događaju putem slanja SMS poruke na tačno određenoj teritoriji, objavljivanja obavještenja o opasnom događaju od strane pružaoca medijskih usluga i tekstualnih panela na auto-putu.

Cilj je da se na najbrži mogući način svi građani obavijeste o nadolazećoj opasnosti i time sačuvaju njihovi životi i zdravlje.

U narednom periodu Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nastaviće sa intenzivnim radom na daljim unapređenjima sistema.

Daljom nadogradnjom ovog softverskog rešenja do kraja 2025. godine biće obezbijeđeno i obavještavanje građana putem CBS (Cell Broadcast System) poruke.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija napominje da će paralelnim sistemima obavještavanja (SMS-a i CBS-a) Republika Srbija ući u grupu od svega nekoliko država u Evropi koje imaju oba načina upozoravanja javnosti.

Uspostavljanju sistema za prenos hitnih informacija građanima prethodio je zajednički rad i zaključivanje sporazuma o saradnji Ministarstva informisanja i telekomunikacija sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.