latinica  ћирилица
15/09/2024 |  16:20 ⇒ 16:45 | Autor: SRNA

U Beču održana tribina posvećena srpskom jedinstvu i kulturi sjećanja

U sali Hrama Svetog Save u Beču održana je svečana tribina "Susreti i razgovori", posvećena srpskom jedinstvu i kulturi sjećanja, a povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Beč - tribina "Susreti i razgovori" - Foto: SRNA
Beč - tribina "Susreti i razgovori"Foto: SRNA

Okvir je bio promocija djela "Knjiga iz tišine" Tanje Tuleković, direktora Јavne ustanove Spomen-područje Donja Gradina, a koje govori o ustaškim zločinima u Drugom svjetskom ratu, tačnije u selu Međeđa od 1941. do 1945. godine, saopšteno je iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Beču.

Tulekovićeva je okupljene sinoć upoznala o radu na knjizi, ali i o radu ustanove na čijem je čelu, a koja je osnovana s ciljem da čuva uspomenu na žrtve koncentracionog logora Јasenovac, da istražuje i naučno predstavlja ustaški zločin genocida u tom logoru i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, te da održava prostor Memorijala.

O knjizi i drugim aktivnostima posvećenim istraživanjima i naučnom radu govorio je i viši kustos ove ustanove Mirko Dimić.

Njihova izlaganja su ispraćena sa mnogo pažnje i mnogo emocija, a veliki aplauz na kraju večeri pokazao je uspjeh ove tribine koju "Prosvjeta" već duže od decenije održava u Austriji, kao i veliko poštovanje građana Beča prema ovoj temi i njegovanju kulture sjećanja, dodaje se u saopštenju.

Potpredsjednik "Prosvjete" Srđan Mijalković čestitao je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i istakao da je važno više se baviti kulturom sećanja, jer je to potrebno srpskom narodu i zbog teške istorije, ali i budućnosti.

- Ponosan sam što smo i ove godine uspešno i vredno proslavili ovaj praznik sa dragim gostima - naglasio je Mijalković.

On je napomenuo da u "Prosvjetinim" dopunskim školama u Austriji đaci na pravi način imaju priliku da, osim srpskog jezika, nauče mnogo o istoriji svog naroda, njegovim žrtvama, ali i pobjedama.

Tribini su prisustvovali i istoričari Marko Sarić i Dejan Segić iz "Prosvjete", ambasador pri OEBS-u i UN u Beču Žarko Obradović, predstavnici ambasada Srbije i BiH, šef Predstavništva Republike Srpske Mladen Filipović, sveštenstvo, predstavnici srpskih udruženja i studenti.

Okupljenima se obratio predsjednik "Prosvjete" Marko Sarić, a sekretar Društva Dejan Segić na početku je napravio istorijski uvod u temu.