latinica  ћирилица
15/09/2024 |  16:25 ⇒ 18:03 | Autor: SRNA

Veterani poručili da je srpski narod nedjeljiv (FOTO)

Srpski narod je nedjeljiv, govori istim, srpskim jezikom, borio se i bori za slobodu i jedinstvo, poručeno je danas sa Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Mali Zvornik i Zvornik, odnosno Republiku Srpsku i Srbiju.
Dan srpskog jedinstva - Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića - Foto: SRNA
Dan srpskog jedinstva - Most kralja Aleksandra Prvog KarađorđevićaFoto: SRNA

Na Mostu su se, povodom obilježavanja 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, noseći zastave, susreli članovi Udruženja veterana 63. padobranske brigade, Udruženja veterana gardijske brigade, Udruženja veterana 125. motorizovane brigade, te veterani sa Košara, Žandarmerije i ratnih vojnih invalida iz Srbije, te članovi Udruženja veterana 65. zaštitnog puka Republike Srpske, Saveza udruženja ratnih vojnih invalida, Boračke organizacije, kao i ostala vojna i policijska udruženja Srpske.

Susretu na mostu prisustvovali su predstavnici institucija, ustanova i organizacija sa obje strane Drine.

Predsjednik veterana Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Željko Јanković rekao je da je srpski narod jedan i jedinstven, bez obzira što živi u dvije države.

- Okupili smo se na Mostu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u većem broju da pokažemo jedinstvo srpskog naroda, da čuvamo tradiciju, da se sjetimo svih boraca koji su dali život za slobodu srpskog naroda - istakao je Јanković.

Foto: SRNA

On je naglasio da su veterani ponosni na saradnju rukovodstava Republike Srpske i Srbije u oblastima jezika, privrede, kulture, zajedništva i svega onoga što čini jedinstvenim srpski narod.

Navodeći da je Srbija matica srpskog naroda, Јanković je rekao da veterani na ovom mostu svojim prisustvom na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave njeguju tekovine i sjećanja na sve stradale Srbe koji su dali život za slobodu svog naroda i za otadžbinu.

- Јako je važno da obilježavamo Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave i da svoja iskustva i tradiciju prenesemo na mlađa pokoljenja da nastave gdje mi stanemo, jer mi veterani nismo vječni, ali su Srbija i Republika Srpka vječne - istakao je Јanković.

Prvi komandant Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske Milenko Karišik rekao je da je simbolika susreta na Mostu spajanje istog naroda sa obje strane Drine.

- Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svečanost na Mostu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića predvode borci, veterani i ratni vojni invalidi koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu branili srpski narod i svojim herojstvom i žrtvom ušli u legendu - naglasio je Karišik.

Foto: SRNA

On je istakao da, osim sjećanja na slavne pretke, čuvanje i njegovanja tradicije, susreti na Mostu veterana Republike Srpske i Srbije osnažuju jedinstvo srpskog naroda sa obje strane Drine, čuvaju identitet, njeguju sabornost i slogu, što su preduslovi opstanka srpskog naroda.

Direktor Turističke organizacije opštine Mali Zvornik Јevto Marković rekao je da se ovim okupljanjem želi prikazati da Most kralja Aleksandra Prvog Karđorđevića povezuje jedan isti narod sa obje strane Drine koji govori srpskim jezikom, koristi ćirilikno pismo, iste je pravoslavne vjere, kulture i istorije.

- Okupljanjem na ovom mostu želimo da iskažemo povezanost i jedinstvo srpskog naroda - istakao je Marković i dodao da se dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na ovom mostu obilježava od 1921. godine.

Prisutni su sa Mosta posjetili podzemni grad Karađorđevića, poznat pod imenom "Kamena djevojka", čija je gradnja počela 1930, a prekinuta 1934. godine, kada je u francuskom gradu Marseju ubijen kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, simbolično je ustanovljen na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.