latinica  ћирилица
15/09/2024 |  16:29 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Proces traženja nestalih Srba vratiti u nadležnost Srpske

Proces traženja nestalih Srba zapao je u ćorsokak zbog čega Skupština Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila traži da se ovaj proces vrati u nadležnost Republike Srpske.
Isidora Graorac - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Isidora GraoracFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Skupština traži da se ovaj proces vrati barem u dijelu i obimu koliko je to moguće u skladu sa zakonskom regulativom, prevashodno imajući u vidu da u spomen-kosturnicama ima 570 posmrtnih ostataka koji čekaju identifikaciju - rekla je novinarima predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac nakon sjednice Skupštine ove organizacije.

Ona je podsjetila da su ranije dobijali uvjeravanja da navodno ovi posmrtni postaci ne mogu biti identifikovani jer ne pripadaju proteklom ratu ili nema dovoljno krvnih uzoraka za DNK analizu.

- Porodice poginulih i nestalih koje još očekuju informacije o svojim najmilijim nisu zadovoljne odgovorima i to ne ide u prilog povoljnom procesu traženja nestalih Srba - rekla je Graorčeva.

Prema njenim riječima, za porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske problematično je i to što je od 2008. godine formiranjem Instituta za nestala lica BiH proces traženja nestalih lica prešao na nivo BiH.

- Na ovaj način mi smo samo dobili zastoj u procesu traženja nestalih Srba, a nismo dobili rješenja, jer za 16 godina mi smo pronašli i identifikovali svega 60 nestalih, što je veoma mali broj - ukazala je Graorčeva.

Graorčeva je istakla da Institut za nestala lica BiH nije opravdao svoje postojanje, zbog čega je krajnje vrijeme da se proces traženja nestalih Srba vrati u nadležnost Republike Srpske.

- Apelujemo na predsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu i Vladu Srpske da daju svoj maksimum i da pomognu majci koja je još živa da pronađe svoje dijete i da ga dostojanstveno sahrani - rekla je Graorčeva.

Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i cvijeća danas je u Banjaluci obilježen 15. septembar - Dan poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tokom četiri godine Odbrambeno-otadžbinskog rata u temelje Republike Srpske život je ugradilo 23.659 boraca Vojske Republike Srpske.

Na kraju 1995. godine kao nestalo vodilo se 5.518 lica, boraca, žena i djece, dok Republika Srpska danas traga za još 1.636 lica, 1.001 civilom, od kojih 312 žena i djece, 635 boraca i 12 pripadnika policije Republike Srpske.

Posmrtni ostaci neidentifikovanih vojnika i civila nalaze se u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu.

Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske obilježava se 15. septembra s obzirom na to da simbolizuje masovno stradanje i nestanak velikog broja civila i boraca u septembru 1995. godine.