latinica  ћирилица
15/09/2024 |  17:35 ⇒ 19:29 | Autor: SRNA

U Minhenu obilježen Dan srpskog jedinstva; Srbi su prolazili golgote, ali nikada nisu dali slobodu (FOTO/VIDEO)

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je danas u Minhenu na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave da je ovaj praznik jedan od najvažnijih za srpski narod u cjelini, te ukazao na značaj srpskog jedinstva, jer su Srbi prolazili golgote, ali nikada nisu dali slobodu bez koje ne mogu da žive.
Minhen-Dan srpskog jedinstva - Foto: RTRS
Minhen-Dan srpskog jedinstvaFoto: RTRS

Klokić je podsjetio na vanvremenske stihove velikog pjesnika Јovana Јovanovića Zmaja "Svaka j` ptica u svom jatu, svako teži svome bratu", ističući da oni najbolje opisuju težnju Srba za jedinstvom, ali i snagu koju to jedinstvo može da iznjedri.

- Proslavom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, bilo to u Beogradu, Nišu, Banjaluci ili kao što je to večeras - u Minhenu, treba da ponosno ističemo svoje porijeklo, istorijske pobjede, ali i teške trenutke kroz koje je prošao naš narod - rekao je Klokić.

FOTO: RTRS

On je istakao da je važno da svijet čuje da su Srbi oduvijek koračali uzdignute glave, jedinstveni i složni ma koliko zlo bilo pred njima, te da im je baš ta sloga davala snagu da se junački bore za slobodu pod svojom trobojkom.

- Osjećam ponos i zadovoljstvo što smo uspjeli u misiji da vas večeras okupimo u ovolikom broju. Kao predstavnik Vlade Republike Srpske iskoristio bih priliku da zahvalim ministru bez portfelja u Vladi Srbije zaduženom za dijasporu Đorđu Milićeviću koji je, zajedno sa nama, uložio veliki napor da nas sve okupi. Veliko hvala i vama koji ste prisustvom uveličali ovaj događaj i zajedno sa nama stali pod istu zastavu - naglasio je Klokić.

FOTO: RTRS

On je ukazao na važnost jedinstva i sloge svih Srba za njihov spas i opstanak.

- Ostavimo sve podjele na stranu. Јedinstvo nam je potrebno, naročito kada je riječ o važnim nacionalnim pitanjima. Ujedinimo se u ovom podijeljenom svijetu koji je, zbog ratova koji se trenutno vode, na ivici kataklizme i haosa. Ma šta da se dogodi moramo da shvatimo da smo na kraju prepušteni jedino sebi i upravo zbog toga moramo da se sačuvamo i spasimo, a za spas je neophodno upravo to - jedinstvo svih Srba - poručio je Klokić.

FOTO: RTRS

On je ukazao na značaj obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ističući da Srbi na taj način poštuju i svoju slobodu.

- Zato srpska braćo i sestre – samo složno, zajedno i jedinstveno, ma gdje bili. Živjela Srbija, živjela Republika Srpska! - istakao je Klokić.

Proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Minhenu organizovali su kabinet ministra Milićevića, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Generalni konzulat Srbije u Minhenu.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju. Ovaj praznik ustanovljen je 2020. godine kao dan sjećanja na Proboj solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.