latinica  ћирилица
15/09/2024 |  17:55 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Svečana akademija u Novom Sadu: Očuvati jedinstvo srpskog naroda (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska i Srbija zajednički su obilježile Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. U Banjaluci je jutros upriličen prijem u Palati Republike, a u Novom Sadu je večeras održana svečana akademija kojoj su prisustvovali zvaničnici Srbije i Srpske. Poručeno je da jedinstvo srpskog naroda, gdje god se on nalazio, mora da bude očuvano.
Novi Sad: Dan srpskog jedinstva - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Novi Sad: Dan srpskog jedinstvaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Akademiji su prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, premijer Srbije Miloš Vučević, ministri u Vladi Srbije i Srpske, parlamentarci...

Patrijarh Porfirije rekao je da je jedinstvo nasušna potreba svetosavskog roda, poručujući da sloga, jedinstvo i mir moraju biti sačuvani.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da su Srbi u ovaj vijek ušli sa dvije države - Srbijom i Srpskom. On je istakao da je za obilježavanje Dana srpskog jedinstva najzaslužniji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prije izlaska na govornicu, čitava sala u Srpskom narodnom pozorištu ustala je i aplauzom pozdravila predsjednika Srpske.

Premijer Srbije poručio je da je očuvanje Republike Srpske zavjetna obaveza Srbije.

Naučnik iz Kragujevca, koji živi u Švajcarskoj, Vladimir Cmiljanović, rekao je da na današnji dan slavimo slobodu, hrabrost i jedinstvo.

- Ovo danas je priča o narodu koji se kroz vijekove bori za svoju slobodu. Priča o herojima sa Solunskog fronta i o svim našim precima koji su se borili da danas imamo slobodu. Hvala im - istakao je Cmiljanović i dodao da je u najtežim trenucima karijere snagu pronalazio u svojoj otadžbini.

Organizatori svečanosti su odbori vlada Srbije i Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Podsjećamo, u Banjaluci je ranije danas održan svečani prijem.

Zvaničnici Republike Srpske istakli su važnost zajedništva i slobode srpskog naroda i naglasili da su ponosni na ono što su Srpska i Srbija zajedno uradili i na svu podršku koju su davali jedni drugima, uz poruku da će tako biti i ubuduće.