latinica  ћирилица
15/09/2024 |  19:40 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Porodice nezadovoljne procesom traženja nestalih Srba (VIDEO)

Porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske nezadovoljne su procesom traženja nestalih Srba i zahtijevaju da se ovaj proces hitno ubrza. To je i jedan od zaključaka Skupštine Republičke organizacije na Dan poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Republika Srpska nakon skoro tri decenije od završetka rata traga za 1.636 nestalih boraca i civila među kojima je više od 300 žena i djece.

Srpski narod je platio veliku cijenu za slobodu i to se ne smije zaboraviti, ističu iz Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Predsjednica ove organizacije Isidora Graorac rekla je da u spomen-kosturnicama ima 570 posmrtnih ostataka koji čekaju identifikaciju i da su ranije dobijali uvjeravanja da navodno ovi posmrtni postaci ne mogu biti identifikovani jer ne pripadaju proteklom ratu ili nema dovoljno krvnih uzoraka za DNK analizu.

Na sjednici Skupštine Republičičke organizacije istaknuto je da Republika Srpska treba da preuzme rješavanje ovog humanog pitanja kako bi porodice pronašle potreban mir. Nezadovoljni su radom Instituta za nestala lica BiH jer su izgubili mnogo vremena, a nema rezultata u procesu traženja nestalih Srba.

Graorčeva je rekla da je za porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske problematično to što je od 2008. godine formiranjem Instituta za nestala lica BiH proces traženja nestalih lica prešao na nivo BiH.

- Na ovaj način mi smo samo dobili zastoj u procesu traženja nestalih Srba, a nismo dobili rješenja, jer za 16 godina mi smo pronašli i identifikovali svega 60 nestalih, što je veoma mali broj - ukazala je Graorčeva.

Smatraju da je krajnje vrijeme da se taj proces vrati na početne pozicije, odnosno da se radi na onaj način koji je davao rezultate, da pređe na entitetski nivo. Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u temelje Republike Srpske život je ugradilo skoro 24.000 boraca

Na kraju 1995. godine kao nestalo vodilo se 5.518 lica, boraca, žena i djece. Za sve poginule u Banjaluci je služen parastos i položeni vijenci kod spomenika poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci i Spomen-kosturnice na Novom groblju.