latinica  ћирилица
15/09/2024 |  19:50 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Nezapamćene poplave u srednjoj Evropi - pucaju brane, gradovi skoro pod vodom (FOTO/VIDEO)

Zemlje centralne Evrope pogodile su velike poplave. Najkritičnije je na jugozapadu Poljske gdje je pukla brana.
Poplave u Češkoj (Foto:  EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Poplave u Češkoj (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

U nekoliko regiona u Austriji na snazi je vanredno stanje. Sirene za uzbunu oglasile su se u Beču čiji su dijelovi pod vodom. Evakusano je stanovništvo u više regija.

Najgore poplave u posljednjih 30 godina pogodile su i dijelove Češke.

U Budimpešti upozorenje da će vodostaj Dunava premašiti visinu od 8,5 metara i da se bliže najveće poplave.

"Davimo se" - poruka je gradonačelnika poljskog grada Gluhozi u kojem se rijeka izlila iz korita, odnijela most i poplavila centar grada. U gradu Stronije Šlaski pukla je brana. Јedna osoba se utopila, a 1.600 ljudi evakuisano je iz grada Klocka.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Pripadnici spasilačkih službi u posljednji čas izvukli su na sigurno stanovnika češkog grada Јasenika, u kojem živi 11.000 ljudi, a potom su spasilačke operacije suspendovane, jer letovi helikopterima više nisu sigurni. Prethodno je obustavljen i rad vatrogasaca, a gradonačelnici ovog gradića nije preostalo ništa drugo osim da onim koji su ostali savjetuje da se popnu na više spratove i čekaju da oluja prođe jer je grad potpuno odsječen od ostatka zemlje. Sjeverna Moravska i Šleska najteže su pogođeni regioni Češke Republike.

Evakuisano je deset od 56.000 stanovnika češkog grada Opava, a gradonačelnik je upozorio da nema razloga za čekanje. Dodao je da je situacija gora nego tokom razornih poplava 1997.

Velike poplave zahvatile su Beč i dijelove Donje Austrije nakon što se izlile rijeka usljed obilne kiše i snijega.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Do nekih zgrada se može doći samo čamcem. Uz zvukove sirena mnogi su evakuisani. U nekoliko okruga Beča nije bilo ni struje. Građani Graca dobili su na mobilnim telefonima upozorenje da ne izlaze iz kuća. U Donjoj Austriji poginuo je vatrogasac, a guvernerka ovog regiona upozorila je da je situacija dramatična.

- U gradu Beču su kanali Dunava nabujali, u jednom dijelu grada prekinut je javni prevoz, ali rijeke su tako nabujale da nije bilo moguće da se tako brzo reaguje. U Donjoj Austriji neće raditi škole. Ne očekuje se da do srijede normalizuje situacija u ovom dijelu Austrije - rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Očekuje se da će u Budimpešti vodostaj Dunava premašiti 8,5 metara, čime se bliži rekordu od 8,91 metar iz 2013.

- Prema prognozama, jedna od najvećih poplava poslije više godina bliži se Budimpešti, ali mi smo za to spremni - rekao je gradonačelnik mađarske prestonice.

U Rumuniji je kiša manjeg intenziteta nego juče, kada su u poplavama poginule četiri osobe, dok je 5.000 kuća uništeno.