latinica  ћирилица
15/09/2024 |  19:55 | Autor: SRNA

Bencun: Kritično u Donjoj Austriji, prognoza za naredni period loša

Zbog obilne kiše koja pada u Austriji situacija je posebno kritična u Donjoj Austriji, a prognoza za naredni period je prilično loša, jer stručnjaci predviđaju da bi kiša mogla neprekidno padati naredna dva dana, rekao je ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun.
Siniša Bencun - Foto: RTRS
Siniša BencunFoto: RTRS

Bencun je naveo da se očekuje da u najkritičnijem području u narednih nekoliko dana padne i 150 do 200 litara kiše po metru kvadratnom.

- Učenici i nastavnici koji su direktno pogođeni poplavama i olujama sutra su oslobođeni nastave. Vlasti se pribojavaju da će vještački rezervoari za prihvat velikih voda biti punog kapaciteta već večeras - rekao je Bencun.

On je napomenuo da je danas situacija posebno kritična u Donjoj Austriji, te da je ova austrijska savezna pokrajina jutros proglašena kao područje katastrofe.

- Јedan vatrogasac poginuo je tokom akcije spasavanja u gradu Tulnu, a jak vjetar otežava djelovanje spasilaca i vatrogasaca. Neformalno smo saznali i da je jednom broju državljana BiH poplavljena imovina, a poplave su prisutne ne samo u Donjoj Austriji, nego i u 14. bečkom okrugu - rekao je Becun za Srnu.

On je napomenuo da se oglasio i kancelar Austrije Karl Nehamer, koji je ocijenio da je situacija napeta i da će trajati do sredine sljedeće sedmice.

- Iz Gradske uprave Beča građanima savjetuju da izbjegavaju obale dvije rječice Bečke šume koje bi mogle brzo da nadođu i izliju se. Danas i većina linija bečkog metroa saobraća u ograničenom obimu. Brojni događaji su otkazani, kao što su Vahau maraton i još nekoliko događaja u Donjoj Austriji i Beču, te nekoliko utakmica fudbalske lige - rekao je Bencun.