latinica  ћирилица
15/09/2024 |  21:34 ⇒ 21:34 | Autor: RTRS

Vulin: Ovo je praznik srpskog svijeta

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin je, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, prisustvovao u Beču svečanoj akademiji koju su organizovale Ambasada Republike Srbije u Austriji, Misija Republike Srpske pri OEBS i Predstavništvo Republike Srpske u Austriji, a prisustvovali su predstavnici brojnih udruženja srpske dijaspore u toj zemlji.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

Čestitajući praznik svim Srbima potpredsjednik Vulin je rekao da ga obilježavamo zajedno mada možda ne složni koliko bismo željeli da budemo i da zato naša himna moli za slogu i pravdu jer za Srbe pravde nema i naše rane ne bole nikoga osim nas.

- Ovo je praznik nade, da ćemo jednom biti snažniji od sopstvenih mana i sopstvenih podjela, ovo je praznik nade da jednom nećemo slušati strance, da ćemo jednom o sebi misliti bolje nego o onima koji nas svađaju i dijele. Ovo je praznik nade i trvdoglavog uvjerenja da je proces ujedinjenja Srba započeo i da ga baš ništa ne može zaustaviti - naglasio je potpredsjednik Vulin.

Vulin je rekao da je biti Srbin najmanje stvar rođenja već da biti Srbin znači prihvatiti vrijednosti koje Srbe čine narodom vrijednim ponavljanja, koje Srbe čine posebnim i zbog kojih smo pretrajali svih ovih vijekova - slobodu, čast i dužnost.

- Predsjednik Aleksandar Vučić nas je doveo pod jednu zastavu, ujedinio nas je, okupio. Republika Srpska i Republika Srbija su prestale da se plaše da govore da su jedno. Ovo je praznik Srpskog svijeta. Nije Srpski svijet samo zbrajanje teritorija ili mjesta gdje Srbi žive. Srpski svijet je odluka Srba da budu jedinstven politički narod koji zajedno u saglasju donosi sopstvene odluke o najvažnijim pitanjima. A dužnost svakog Srbina, živio u Beču, Banja Luci ili Beogradu, jeste da čini da Srbija i Srpska budu jače - poručio je potpredsjednik srpske vlade.

- Dužnost ove generacije je da Srbi kao jedinstven politički narod rješavaju srpsko nacionalno pitanje, posljednje veliko neriješeno nacionalno pitanje u Evropi. I to što nam kažu da ne može da se riješi ne znači da treba da ih poslušamo i mirno prihvatimo da drugi odlučuju o nama. Ništa o Srbima bez Srba, bez obzira na to u kom delu srpskog svijeta žive - istakao je potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin.