latinica  ћирилица
16/09/2024 |  07:13 ⇒ 11:42 | Autor: RTRS

Latinović: Spomenik kralju Petru Prvom će biti i most duhovnog ujedinjenja (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u Banjaluci biti napravljen spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću.
Goran Latinović - Foto: RTRS
Goran LatinovićFoto: RTRS

Istoričar Goran Latinović rekao je u našem Јutarnjem programu da bi spomenik trebao predstavljati Petra kao konjanika.

- On će ujedno biti i most duhovnog ujedinjenja. Ti veliki procesi traže strpljenje, i naša elita treba da bude svjesna toga, ali da okuplja narod oko jedne ideje i cilja. To će svakako biti veliki dan za Banjaluku - poručio je Latinović.

Podsjeti je da je kralj Petar bio oslobodilac i ujedinitelj.

- Živio je u Francuskoj, sve dok nije krenuo ustanak u bosanskoj Krajini 1875. godine. 1903. godine preuzeo je presto u Srbiji i bio je kralj sve do 1921. godine. Demografski gubitak Srbije u Prvom svjetskom ratu bio je oko 35 odsto, a muške populacije čak 60 odsto. To ne pamti Evropa, izuzev bolesti koje su harale Srednjim vijekom. Srpska vojska je na kraju rata došla do Rijeke, Austrougarska monarhija se raspala. Banjaluka je oslobođenja 21. novembra. Gdje god je dolazila srpska vojska klicalo se kralju Petru - podsjeća na slavni put kralja Petra Latinović.

Latinović dodaje da ta 1918. godine predstavlja epohalan događaj.

- Samo je stvaranje Republike Srpske 1992. godine veći i jači događaj od toga - ističe Latinović.

A spomenik u Banjaluci ne bi bio prvi na ovim prostorima.

- Spomenike imamo u Bijeljini. Zanimljivo da je Sarajevo takođe podiglo epohalan spomenik, koji je trebao biti otvoren u u septembru 1941. godine, ali zbog rata to se nikada nije dogodilo - dodao je Latinović

Kaže da bi poslije Petra Prvog Karađorđevića sljedeći spomenik u Banjaluci trebao biti Gavrilu Principu.

- To je moja želja, a Gavrilo je to zbog svega zaslužio da najveći grad Srpske dobije spomenik njemu u čast - istakao je Latinović.