latinica  ћирилица
16/09/2024 |  07:39 ⇒ 11:02 | Autor: RTRS

Pepić: Sa svakim napadom Tramp je sve bliži pobjedi (VIDEO)

Svakim napadom na Donalda Trampa, da li putem krivičnih prijava, medijskih harangi ili pokušajem da mu se oduzme život, republikanskom kandidatu jača popularnost jer građani time vide atak na SAD, čime demokrate gube moć. Sa svakim takvim korakom Tramp je bliži pobjedi na izborima, rekao je stručnjak za ekonomsku diplomatiju Siniša Pepić.
Donald Tramp (Foto: EPA/BIZUAYEHU TESFAYE) -
Donald Tramp (Foto: EPA/BIZUAYEHU TESFAYE)

Pepić je u našem Јutarnjem programu naglasio da su prema anketama izvora, koji su se pokazali kao pouzdani, Kamala Haris i Donald Tramp gotovo izjednačeni.

- O pobjedi na izborima odlučivaće one države koje su neodlučne i čiji glasači glasaju u zadnjem trenutku, a to su Arizona, DŽordžija, Mičigen, Nevada, Sjeverna Karolina, Pensilvanija i Viskonsin - rekao je Pepić.

Pepić ističe da veliki dio Srba glasača u Americi podržava Donalda Trampa.

- Na veličanstvenom skupu u Trampovom hotelu u Čikagu, Olgica Ravasi, stručnjak za geopolitičke odnose, član najužeg tima ljudi oko Donalda Trampa i njihov savjetnik za Balkan i bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojevič pozvali su Srbe da glasaju za trampa jer oni u Trampu vide podršku za mir i stabilnost u svijetu - kaže Pepić.

Kako ističe, prema podacima Srpsko-američke glasačke alijanse (SAVA) u SAD ima 1,2 miliona Srba glasača.

Što se tiče nedavne TV debate između Trampa i Harisove, Pepić ističe da se blaga prednost Harisove istopila kada se saznalo da je ona tokom debate koristila naušnicu sa slušalicom, što, kako kaže, dokazuje da riječi koje je govorila na debati nisu njene.

-  To je otkriveno i prezentovane nakon debate nakon čega se njena prednost počela topiti. Kamala Haris je majstor manilpulacije. Ona je na mjesto potpredsjednika izabrana tako što je navodnom statistikom kao državni tužilac dokazala porast riješenih zločina i to tako jer je hapsila prosjake i roditelje djece koja su bježala iz škole. Na žalost, zakoni u Kaliforniji su napravljeni tako da pogoduju takvim ljudima koji su kadri zloupotrijebiti statistike - tvrdi Papić.

Dodaje da je Harisova na ovajn način okvalifikovana kao najbolji tužilac u istoriji Amerike ne gledajući pozadinu tog uspjeha. S druge strane, Pepić vidi Trampa je čovjeka od biznisa koji je svojim radom i trudom postigao to što je postigao.

- U narednom periodu doći će do još jače podrške Trampu onih kojima je stalo do onoga što on propagira, a to su jaka Amerika i tradicionalna američka idealna porodica - kaže Pepić.

Istakao da je iza Trampa tokom prethodnih izbora stajao građevinski lobi, a iza demokrata uvijek stoji inustrija rata i njih karakteriše izazivanje ratova i sukoba u svijetu jer je, kako kaže, industrija rata najveći generator ekonomskog rasta u državi.

- Rat je ono što pokreće ekonomiju u SAD, ali ne rat na tlu Amerike. Za to im je poslužio rat u Iraku, bivšoj Јugoslaviji, Kosovu i Metohiji, a sada i u Ukrajini. Oni će razvijati američku ekonomiju do posljednjeg Ukrajinca. To je politika demokrata. A iza toga stoji izjava Donalda Trampa koji je rekao da "onoga trenutka kada on postane predsjednik doći će do prekida sukoba i da do njega ne bi ni došlo da je on bio predsjednik" - kaže Pepić.

Istakao je da demokrate posmatraju rat kao jedan od alata za postizanje svojih, ne samo geopolitičkih, već i ekonomskih ciljeva, navodeći da je američka kompanija "Blek rok" kupio gotovo sva obradiva zemljišta i mineralne sirovine u Ukrajini i to je ono što je protekle četiri godine američka administracija radila.

- Tramp jako pametno vodi kampanju kada je u pitanju odnos prema Ukrajini i prema Izraelu i to je ono što glasači uviđaju - naglasio je Pepić.