latinica  ћирилица
16/09/2024 |  07:53 ⇒ 12:16 | Autor: Agencije

Najmanje osam poginulih u poplavama u Evropi; U Poljskoj proglašeno stanje prirodne katastrofe (FOTO/VIDEO)

Broj poginulih u poplavama u centralnoj Evropi popeo se na osam nakon što su hiljade građana evakuisani u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Rumuniji.
Poplave u Poljskoj (Foto: EPA/MICHAL MEISSNER POLAND OUT) -
Poplave u Poljskoj (Foto: EPA/MICHAL MEISSNER POLAND OUT)

Olujni ciklon, nazvan Boris, donio je obilne kiše od Austrije do Rumunije, što je dovelo do najgorih poplava u gotovo tri decenije u teško pogođenim područjima Češke i Poljske.

Hiljade kuća oštećene su tokom vikenda, mostovi su odneseni, a najmanje 250.000 domaćinstava, uglavnom u Češkoj, ostalo je bez struje.

Јedna osoba utopila se u nedjelju na jugozapadu Poljske, vatrogasac koji je učestvovao u spasilačkim akcijama poginuo je u Austriji, a još dvije osobe poginule su u Rumuniji, gdje su poplave u subotu odnijele četiri života.

U Poljskoj proglašeno stanje prirodne katastrofe

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će njegova vlada proglasiti stanje prirodne katastrofe dok se država bori s razornim poplavama.

U Poljskoj proglašeno stanje prirodne katastrofe

- Nakon konsultacija s nadležnim ministrima i službama, naložio sam pripremu uredbe Savjeta ministara o uvođenju stanja elementarne nepogode - rekao je Tusk.

Stanje prirodne katastrofe daje vladi veću kontrolu za suzbijanje i rješavanje učinaka katastrofe, što može uključivati ​​ograničavanje određenih sloboda i prava.

Vrijeme se smiruje, ali opasnost nije prošla

Institut za meteorologiju i vode objavio je najnovije informacije o meteorološkoj i hidrološkoj situaciji u Poljskoj.

- Vremenska situacija se smiruje, hidrološka situacija je opasna. Trenutno je na 92 hidrološke postaje na snazi upozorenje najvišeg stepena, a na 34 status upozorenja. Izdana su upozorenja 3. sepena za gornji i srednji dio Odre, gornji dio rijeke Varta i zapadni dio gornjeg sliva rijeke Visle, u Tatrama - navodi se.

U Austriji preko 300 spasenih

U Donjoj Austriji, koju su snažno pogodile poplave, stotine ljudi su spasene tijekom vikenda.

Prema izvještaju vatrogasne službe, samo u okrugu Sent Poulten do kasno u nedjelju naveče spasene su 304 osobe. Pokrajina je od nedjelje proglašena područjem katastrofe i nalazi se u "kriznom načinu rada", kako je rekao zamjenik guvernera Stephan Pernkopf.

- Noć je prošla mirno - rekao je jutros za APA-u Klaus Stebal iz državne vatrogasne službe.