latinica  ћирилица
16/09/2024 |  08:21 ⇒ 09:43 | Autor: RTRS

Pepić: Od nove administracije SAD očekujemo da će jačati odnose Srpske i Amerike (VIDEO)

Za Republiku Srpsku je veoma važno što u administraciji Donalda Trampa postoje Srbi koji njemu predočavaju sliku o Srbiji i Srpskoj onako kako stvari stvarno jesu, rekao je stručnjak za ekonomsku diplomatiju Siniša Pepić.
Siniša Pepić - Foto: RTRS
Siniša PepićFoto: RTRS

Pepić je u Јutarnjem programu RTRS-a naglasio da Srpskoj u Sarajevu ne treba ambasador koji će biti navijački raspoložen.

- Od nove administracije SAD očekujemo da dođe ambasador koji se neće ponašati kao kolonijalni upravnik i koji ne vidi Srpsku kao prepreku ka unitarnoj BiH i koji će raditi na njenom uništenju, već će je gledati kao povoljnu destinaciju za američke investicije - kaže on.

Dodao je da traba raditi na jačanju ekonomskih veza između Republike Srpske i SAD.

- To je Srpska i radila sa prethodnim ambadorima. Naša roba je išla u SAD, ostvarivali su se određeni kontakti. Međutim, prethodna garnitura Ambasade SAD je radila sve samo ne na jačanju veza između SAD i Srba - ističe Pepić.

On je dodao da ne treba zanemariti i činjenicu da su Amerikanci u Drugom svjetskom ratu bili naši saveznici i da je srpski narod kod Doboja spašavao američke pilote.

- Takve tradicionalne veze je trebalo čuvati, ali to je sve uništeno za nekoilko godina rada ambasadora Marfija. Od nove američke administracije očekuje se da se ne bavi unutrašnjim stvarima u BiH, da nam oni ne krairaju politike i da se pusti narod u BiH da sam odlučuje o svojoj budućnosti - naglasio je.

Pepić je istakao da je i tom kontekstu veoma važno i da Mađarska bude upoznata sa situacijom u BiH, što govori i nedavna posjeta predsjednika Srpske Milorada Dodika ovoj zemlji.

- Prilikom prve posjete Banjaluci mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto rekao je "idem u Banjaluku da razgovaram sa Srbima jer mi je dosta priče o Srbima. O Srbima se ne priča, sa Srbima se razgovara". Ta politika je dovela do toga da smo mi u Mađarskoj dobili saveznika jer su oni shvatili naše potrebe. I premijer Viktor Orban je prethodnih par mjeseci u svojim posjetama brojnim zemljama u svijetu pokazao da je spreman da sa svima razgovara bez obzira da li se radi o zapadnim ili istočnim zemljama. To je ono što Republici Srpskoj treba - kaže Pepić.

On ističe da je Mađarska prepoznala da u Republici Srpskoj postoji grupa političara sa vizijom stabilne BiH kojom upravlja narod i njegovo legalno izabrano rukovodstvo.

- To, međutim, nije bilo prepoznato dok se nije sjelo i razgovaralo. Tu mislim na sastanke Dodika sa francuskim senatorima, kao i sa ministrom njemačke savezne pokrajine Baden Vitenberg - naglasio je Pepić.

Svi oni su, ističe, na sastancima izrazili mogućnost da se iznađe rješenje kako pomoći da BiH bude bolja i funkcionalnija.

- Sa ovakvim pristupom mi svakim danom dobijamo sve više političkih prijatelja u zapadnoj Evropi - naglasio je Pepić.