latinica  ћирилица
16/09/2024 |  08:50 ⇒ 16:16 | Autor: TANЈUG

U Los Anđelesu dodijeljene nagrade Emi (VIDEO)

U Los Anđelesu su dodijeljene godišnje nagrade Emi, a dobitnici su televizijske serije "Šogun", "Komičari" , "Maleni irvas" i "Medvjed".
Emi nagrada (Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER) -
Emi nagrada (Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER)

Serija "Šogun", koja je nagrađena kao najbolja dramska serija, zabilježila je rekord sa osvojenih čak 18 nagrada, uključujući dvije nagrade za najbolje glumce, prenosi AP.

Seriji "Komičari" pripala je nagrada za najbolju komičnu seriju, dok su serije "Maleni irvas" i "Medvjed" osvojile po četiri pojedinačne nagrade.

Zvijezde serije "Medvjed" DŽeremi Alen Vajt i Ebon Mos-Bakrah ponovo su osvojile nagradu za najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu u komediji.

Glavni lik "Hakova" DŽin Smart osvojila je nagradu za najbolju glavnu glumicu u komediji, a u najvećem iznenađenju večeri, HBO-ovi "Hakovi" pobijedili su i u kategoriji najbolje komedije i to seriju "Medvjed" koja je važila za glavnog favorita.

"Šogun" je serija sa najviše osvojenih priznanja - čak 18, među kojima i nagrade za najbolju dramsku seriju, najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji za Hirojuki Sanadu i najbolju glumicu u dramskoj seriji za Anu Savai, kao i režiju za Frederika E.O. Toie.

Ova japanska serija imala je čak 25 nominacija za Emi nagradu, a temelji se na romanu DŽejmsa Klavela iz 1975. godine. Radnja je smještena u Јapanu, a odigrava se u 17. vijeku.

Јedan od glavnih glumaca Hirojuki Sanada, koji igra lik po uzoru na vojskovođu Tokugavu Iejasua, istakao je:

- Mislio sam da je ovo sjajna priča za predstavljanje naše kulture svijetu.

Radnja serije je fokusirana, na šogune i na borbe za moć, pri čemu se Toranaga nalazi u opasnosti da bude nadvladan, možda i pogubljenod strane rivala Lorda Išida (Takehiro Hira) i njegovih saveznika.

Vođeno je računa o svakom detalju, od Blektornovog broda razorenog olujom do bogato obojenih kimona aristokratskih likova.

Dobotnica nagrade Emi Ana Savai je postala prva žena azijskog porijekla koja je osvojila ovu nagradu.

Netfliksov hit "Maleni irvas" osvojio je nagradu za najbolju mini seriju, a kreator Ričard Gad je kući ponio trofeje za najboljeg glavnog glumca i pisca. Njegova koleginica DŽesika Ganing, koja je igrala njegovu progoniteljku Martu, osvojila je nagradu za sporednu glumicu.

Holivudska legenda DŽodi Foster je osvojila prvu Emi u karijeri glumeći u HBO-ovom filmu "Pravi detektiv: Noćna zemlja".