latinica  ћирилица
16/09/2024 |  08:52 ⇒ 09:03 | Autor: RTRS

Stević: Više od 10 godina čekamo ZSO i nećemo odustati od toga

Više od 10 godina čekamo ZSO, a to je ratifikovano u svim institucijama. U ovoj situaciji ne vidimo budućnost ukoliko se ne krene sa poštivanjem odredbi Briselskog sporazuma, rekao je Lazar Stević, urednik TV Most, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Na posebnoj sjednici, Vlada Srbije je prije dva dana usvojila paket pravnih i ekonomsko-socijalnih mjera u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji. Neke od mjera biće primjenjene već početkom novembra, najavljuju iz Vlade.

- Pored ekonomskog dijela najviše nas je interesovalo da se stanje na sjeveru Kosova vrati na ono od prije nekoliko godina, da se Srbi vrate u institucije, kao i da se krene u formiranje ZSO. Velika pomoć za naše najmlađe, koji će dobijati udžbenike, ali i topli obrok. Mislim da više od ovoga nije moglo da se uradi. Nije lako proglasiti okupaciju svog dijela teritorije - dodao je Stević.

U prvom od pet koraka koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio a Vlada usvojila je očekivanje da se u nakraćem periodu ispune nužne pretpostavke za napredak u dijalogu koje, između ostalog, uključuju: raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na Severu Kosova i Metohije, uz učešće misije OEBS i kontrolu EU; povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije; povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz kontrolnih punktova i iz institucija i formiranje ZSO.