latinica  ћирилица
16/09/2024 |  08:59 ⇒ 09:43 | Autor: SRNA

Kalinić: Puna podrška inicijativi Škipine - "Pale - prijestonica Srpske"

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić pozdravio je inicijativu narodnog poslanika Damjana Škipine da se Pale proglase prijestonicom, budući da su mjesto gdje su donijete brojne odluke o osnivanju i institucionalnoj izgradnji Srpske.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

On je u izjavi Srni ukazao da narativ o Palama kao prijestonici Republike Srpske s razlogom traje više od tri decenije, te naglasio da zakonom o prijestonici treba definisati republičke sadržaje i institucionalnu formu.

Kalinić koji je i nekadašnji ministar zdravlja napomenuo je da je od 1991. do 1998. godine živio i radio na Palama koje su u punom kapacitetu funkcionisale kao političko i administrativno sjedište Republike Srpske.

On je naveo da su, i prije nego što je zvanično otpočeo ratni sukob u BiH na Palama i najbližoj okolini, uspostavljeni i tokom četiri ratne godine u gotovo nemogućim uslovima funkcionisali brojni organi i institucije izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

- Tako je to bilo sve dok tadašnji predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić kao rezultat unutrašnjeg raskola u srpskom rukovodstvu nije sve bitne institucije izmjestila u Banjaluku. Bili su to dramatični dani koji se na svu sreću nisu završili prolivanjem krvi - rekao je Kalinić.

On je istakao da je Banjaluka danas postala istinski administrativni centar Republike Srpske i u suštini funkcioniše kao glavni grad, te da će u okviru, neizbježnih ustavnih promjena to biti još i jasnije definisano.

- U međuvremenu, stiže inicijativa narodnog poslanika SNSD-a Damjana Škipine da se kroz određena zakonska rješenja Pale i zvanično proglase prijestonicom Republike Srpske - podsjetio je Kalinić, te izrazio uvjerenje da će se ta inicijativa uskoro naći na skupštinskom zasjedanju i da će dobiti podršku većine narodnih poslanika, jer je i predsjednik Republike Milorad Dodik snažno stao iza tog prijedloga.

Kalinić je poručio da građani Pala i svi oni koji su u toj opštini ostali, sklanjajući se od muslimanskog progona iz Sarajeva, apsolutno zaslužuju takvo priznanje.

- Ako bi sve ostalo samo na simboličnom proglašenju Pala kao prijestonice to bi neodoljivo asociralo na političku propagandu i bila bi samoj sebi svrha - rekao je Kalinić i istakao da će se pravi smisao ovog projekta pokazati tek onda kada prijestonički budžet Pala bude u punom smislu definisan i realizovan kao razvojni.

Kalinić je istakao da je na Palama mnogo urađeno, ali da ima i prostora za još dosta razvojnih projekata.

- Nedopustivo je da Pale nemaju nijedan reprezentativan hotel, da se godinama razvlači projekat izgradnje gondole prema Јahorini, da još uvijek i pored izvora pitke vode u neposrednoj blizini, građani Pala muku muče sa vodovodom i zamućenjima, da se ne može uspostaviti jednostavna autobuska mreža unutar grada - naveo je Kalinić.

On kaže da je nedopustivo da se čeka sa izgradnjom pješačke i biciklističke staze uz tok Miljacke, te da uz pomoć republičke vlasti, treba izgraditi i novi prostor Kinoteke, koja čuva neprocjenjivu istorijsku dokumentaciju, kao i da se na Pale vrati sjedište Novinske agencije Republike Srpske "SRNA", koja je tu i osnovana kao državna novinska agencija.

- Nadajmo se da će izmještanjem Toplane biti realizovana gasifikacija naselja. Pale imaju dovoljno prostora da se na njenoj teritoriji instaliraju i proizvodni pogoni čistih tehnologija. Postojeći fakulteti, njihovi nastavnici i studenti su neprocjenjiva vrijednost za buduću prijestonicu i to se mora sačuvati - poručio je Kalinić.

Pale kao prijestonica bi, smatra Kalinić, u perspektivi, uz intelektualne, ali i prirodne resurse kojima raspolaže, trebalo da postanu mjesto u koje će dolaziti ne samo turisti, već i mladi sa porodicama koji žele nastaviti život u tom gradu i da uz pomoć lokalne zajednice i Republike grade svoju budućnost.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je da mu je veliko zadovoljstvo što je na jučeršanjem radnom sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa područja Sarajevsko-romanijske regije dobio podršku narodnih poslanika za dalji rad na inicijativi "Pale - prijestonica Srpske", za koju se ranije založio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.