latinica  ћирилица
16/09/2024 |  10:56 ⇒ 12:43 | Autor: Agencije

U Poljskoj rijeka nosila automobile - Tusk pozvao stanovnike da ne odbijaju evakuaciju; Beč paralisan (FOTO/VIDEO)

Premijer Poljske Donald Tusk opisao je situaciju u jugozapadnom dijelu zemlje kao dramatičnu, jer su lokalne rijeke dosegle rekordno visok nivo uzrokujući poplave u nekoliko opština nakon nekoliko dana obilnih padavina.
Poplave u Poljskoj (Foto: EPA/MICHAL MEISSNER POLAND OUT) -
Poplave u Poljskoj (Foto: EPA/MICHAL MEISSNER POLAND OUT)

Naveo je kako je najteža situacija u dolini Klodzko na jugozapadu Poljske. Pozvao je stanovnike da ne odbijaju evakuaciju.

Istakao je da je zbog nedostatka komunikacije u pojedinim oblastima, uključujući nedostatak mobilne mreže i interneta, odlučeno da se koristi sistem Starlink kako bi se olakšalo izvođenje akcija spašavanja i evakuacije.

Јoš poginulih u Austriji

Policija u Donjoj Austriji izvijestila je o još dva smrtna slučaja. Dvije starije osobe, u dobi od 70 i 80 godina, ostale su zarobljene u svojim kućama zbog bujice. Oba muškarca poginula su u okrugu St. Polten.

Još mrtvih u Austriji Policija u Donjoj Austriji izvestila je o još dva smrtna slučaja. Dve starije osobe, u dobi od 70 i 80 godina, ostale su zarobljene u svojim kućama zbog bujice. Oba muškarca poginula su u okrugu St. Polten.

U Mađarskoj na snazi upozorenje na poplave trećeg stepena

U Mađarskoj je, zbog obilnih padavina koje zapadnoj i istočnoj Evropi donosi ciklon "Boris", na snagu stupilo upozorenje na poplave trećeg stepena duž svih sektora Dunava u Budimpešti, a mađarski premijer Viktor Orban sazvao je rano jutros sastanak operativnog tijela koje je odgovorno za zaštitu od poplava.

Utvrđeni su hitni zadaci i odobreni planovi za zaštitu od poplava u narednim danima, saopštio je orbanov portparol Bertalan Havaši, a prenosi agencija MTI.

Orban je potvrdio da su iskorišćeni svi tehnički i finansijski resursi koji su potrebni za zaštitu od poplava.

Beč: Zbog obilnih padavina saobraćaj djelimično obustavljen, do nekih zgrada samo čamcem

U Austriji, koja je pogođena obilnim padavinama koje je centralnoj i istočnoj Evropi doneo ciklon "Boris", najteža stuacija sa poplavama je u pokrajini Donja Austrija, koja je u nedjelju proglašena za područje katastrofe.

Poplave u Austriji (Foto: EPA/AUSTRIAN MINISTRY OF DEFENCE HANDOUT)

Zbog obilnih padavina saobraćaj u Beču danas je djelimično obustavljen, škole su u vanrednom režimu, mnoge ulice su zatvorene, a do nekih zgrada se može doći samo čamcem, javljaju austrijski mediji.

List Hojte prenosi da je javni prevoz u zastoju i da je podzemna željeznica delimično zatvorena zbog kvarova metroa usljed poplava izazvanih obilnim kišama.

Zbog visokog nivoa vode, autoput koji prolazi kroz Beč našao se potpuno pod vodom, što je izazvalo potpuni saobraćajni kolaps.

Na društvenim mrežama kruže dramatični snimci poplavljenih puteva. Korisnici masovno dijele videe i fotografije, upozoravajući jedni druge na opasnosti i trenutnu situaciju u gradu.

Hiljade kuća oštećene su tokom vikenda, mostovi su odneseni, a najmanje 250.000 domaćinstava - uglavnom u Češkoj - ostalo je bez struje.