latinica  ћирилица
16/09/2024 |  11:04 ⇒ 11:14 | Autor: SRNA

Petrovo: Za energetsku obnovu objekta administrativnog centra obezbijeđeno 1,3 miliona KM

U Petrovu je danas ozvaničen početak radova na energetskoj obnovi objekta Administrativnog centra, koji se sa 1,3 miliona KM finansira u okviru projekta "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljenika u BiH".
Petrovo: Ozvaničen početak radova na energetskoj obnovi - Foto: SRNA
Petrovo: Ozvaničen početak radova na energetskoj obnoviFoto: SRNA

Projekat sprovodi Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u saradnji sa Razvojnim programom UN-a /UNDP/ i predviđa dvije faze - građevinsku i mašinsku.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je novinarima da je rok za izvođenje radova 90 dana i da će izvođači biti uvedeni u posao čim to dozvole vremenski uslovi.

On je ukazao na značaj ovog projekta s obzirom na to da je riječ o objektu izgrađenom šezdesetih godina prošlog vijeka sa minimalnim intervencijama na adaptaciji.

- Objekat je neuslovan. Ljeti su velike vrućine, a zimi ne može da se ugrije. Trošili smo 200 tona uglja, a nikad nismo mogli da se ogrijemo", rekao je Petković, te dodao da je riječ o najvećem projektu u ovoj kalendarskoj godini.

Predstavnik preduzeća "Proda-Mont" iz Doboja Željko Petković izjavio je da su angažovani na fasaderskim, stolarskim i bravarskim poslovima energetskog utopljavanja objekta.

- Treba ugraditi oko 200 pozicija nove stolarije, koje su kvaliteta po standardima Fonda i UNDP-a, oko 1.200 metara kvadratnih fasadnih sistema i termoizolacija tavanskog prostora - naveo je Petković, te istakao da krov neće mijenjati jer je u dobrom stanju.

Predstavnik "Toplinga" iz Prnjavora Goran Mrazić izjavio je da su angažovani za mašinsku fazu ugovora, odnosno zamjenu kotlovnice sa uglja na pelet, kao i kompletnu zamjenu instalacije u objektu kotlovnice, radijatora, ventila za regulisanje sistema grejanja u samom objektu.