latinica  ћирилица
16/09/2024 |  11:10 ⇒ 11:14 | Autor: sputniknews.com

MI6 protiv vicepremijera Srbije Aleksandra Vulina?

Susret predsjednika Rusije Vladimira Putina i zamjenika predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina, održan prošle nedjelje na Istočnom ekonomskom forumu, postao je važan indikator politike Moskve i Beograda na jačanje strateške saradnje, piše ruski portal "Nacionalna odbrana".
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Kako je primjetio ruski predsjednik, opisujući bilateralne odnose, "oni ne zahtijevaju posebno predstavljanje, imajući u vidu duboke korjene naših odnosa, istorijske korene i duhovnu bliskost naroda Rusije, ruskog naroda i srpskog naroda“.

Rusko-srpska saradnja

Portal podsjeća da je Putin izrazio podršku što skorijem održavanju rusko-srpske međuvladine komisije "koja se odavno nije sastajala, najmanje dvije godine, kao i da se razmotre prepreke koje se u vezi s tim javljaju kako bi se uklonile. Tim pre što imamo veoma mnogo interesantnih pravaca saradnje u oblasti industrije, saobraćaja i industrijske saradnje".

Prema njegovim riječima, "Rusija igra značajnu ulogu u obezbijeđivanju Srbije energetskim resursima, radi to veoma korektno, na visokom nivou, blagovremeno i pod veoma povoljnim uslovima za Srbiju", prenosi Sputnjik.

Kako je naglasio predsjednik Rusije, jedan od najvažnijih pravaca je zaključenje novog sporazuma o isporuci ruskog gasa u Srbiju umjesto postojećeg, čiji rok ističe u martu 2025. godine.

Sa svoje strane, srpski vicepremijer Aleksandar Vulin izjavio je da "Srbija nije samo strateški partner Rusije. Srbija je saveznik Rusije".

- Upravo zato je pritisak na nas sa strane Zapada ogroman - rekao je Vulin.

Međutim, Srbija koju vodi predsjednik Aleksandar Vučić, koja nikada neće postati član NATO-a, nikada neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, nikada neće dozvoliti da se sa njene teritorije sprovode bilo kakve antiruske operacije.

- Srbija nije bila i neće postati dio antiruske histerije - naveo je Vulin.

Očigledno je da su tokom susreta Putina i Vulina u fokusu takođe bili novi formati saradnje Rusije i Srbije u oblasti nacionalne bezbednosti i suprotstavljanja mešanju Zapada, uključujući suprotstavljanje neprestanim pokušajima nekih zapadnih država (SAD, Velike Britanije, Nemačke i drugih) da realizuju u Beogradu scenario "obojene revolucije" i sruše predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vulin trenutno je zadužen za saradnju sa Rusijom u oblasti odbrane, nacionalne bezbjednosti i odbrambene industrije, te je na taj način ključna figura u okviru strateške saradnje Moskve i Beograda.

Upravo zbog toga, nakon njegove posjete Vladivostoku i susreta sa Putinom, prema dostupnim informacijama, britanska spoljna obajveštajna služba MI6 je započela operaciju diskreditovanja potpredjsednika Vlade Srbije.

Planovi MI6

U tu svrhu, preko operativnih mogućnosti MI6 u medijima nekoliko balkanskih zemalja i agenata u srpskoj opoziciji, planirano je da se uskoro objave isfabrikovana svjedočenja, dobijena pod fizičkim pritiskom i mučenjem, građanina srpske nacionalnosti koji se sedam mjeseci nalazi u albanskom zatvoru na Kosovu, a kojima se Vulin optužuje za organizaciju oružanog incidenta u selu Banjska na Kosovu, koji se dogodio 23. septembra 2023. godine (u to vrijeme Vulin je bio direktor Bezbjednosne informativne agencije – BIA).

Tada je jedan "kosovski" policajac poginuo, a dvojica su ranjena u sukobima između Srba i tzv. kosovske policije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je vijest o trojici poginulih Srba i dvojici ozbiljno ranjenih. Za eskalaciju je optužio premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija.

Pri tome treba imati u vidu da je šef misije OEBS-a na tzv. Kosovu Majkl Dejvenport, koji je bio ambasador EU u Beogradu (2010-2013). Na spisku koji je u maju 1999. objavio bivši agent MI6 Ričard Tomlinson ("Tomlinsonov spisak" – podaci o 116 zaposlenih u Secrete Intelligence Service – SIS), o engleskim agentima koji rade pod diplomatskim pokrićem u britanskim ambasadama u različitim zemljama, Dejvenport je naveden kao agent moskovske rezidenture tajne službe, među drugih 12 obaveštajnih agenata koji su radili u Rusiji ili nedavno napustili Rusiju.

Nije slučajno što je upravo Dejvenport, zajedno sa ambasadorom Velike Britanije na tzv. Kosovu (2019-2024) Nikolasom Ebotom, bio jedan od ključnih kreatora serije provokacija Prištine u enklavama Srba na Kosmetu. U biografiji šefa misije OEBS-a na tzv. Kosovu Majkla Dejvenporta stoji da je radio kao agent rezidenture MI6 u Moskvi. Cilj provokacija organizovanih uz aktivno učešće MI6 bio je da se vlastima Prištine omogući preuzimanje kontrole nad srpskim skeverom Kosova pod izgovorom "borbe protiv krijumčarenja i sive ekonomije".

U tu svrhu, britanski instruktori obučavali su albanske policajce, a njihova agentura je sprovodila obavještajne aktivnosti u srpskim opštinama.

Analitičari tajne službe SIS prognozirali su da će uspjeh separatista destabilizovati i pogoršati situaciju u samoj Srbiji.

Informaciona kampanja za diskreditovanje vicepremijera Srbije koju je planirala MI6, takođe uključuje iznošenje optužbi protiv njega o navodnim vezama sa kriminalnim strukturama i pokroviteljstvu nezakonitih ekonomskih operacija u srpskim enklavama na sjeveru Kosmeta, kako bi se "potvrdila" opravdanost i osnovanost sankcija koje su SAD ranije uvele Vulinu.

Naredni korak MI6 mogao bi biti priprema fizičke likvidacije Aleksandra Vulina uz pomoć albanskih ubica, na koje bi kasnije bila prebačena odgovornost za teroristički akt, ili pak precizna operacija uz korišćenje specijalne britanske službe SAS (Specijalna vazdušno-desantna služba) prilikom posjete vicepremijera Vulina Republici Srpskoj.

Vulinova likvidacija omogućila bi Londonu ne samo da ukloni sa geopolitičke šahovske table jednog od najproruskijih političara Srbije, oslabi i podrije pozicije predsjednika Vučića Srbije (koji bi izgubio svog vjernog i predanog saradnika), već bi predstavljala odgovor na nedavnu deportaciju šest britanskih diplomata-špijuna iz Moskve, što je predstavljalo akt javnog poniženja MI6.

Zaključci

Ciljevi planirane operativne kombinacije SIS mogu se definisati na sledeći način:

Prvo, osvetiti se Aleksandru Vulinu zbog njegove posjete Istočnom ekonomskom forumu, susreta sa Vladimirom Putinom i otvoreno izražene pozicije podršci Rusije. Politički neutralisati vicepremijera Srbije i stvoriti uslove za njegovu naknadnu fizičku likvidaciju.

Drugo, kriminalizovati Vulina, potvrđujući američku tezu da je povezan sa organizovanim kriminalnim grupama.

Treće, naškoditi predsjedniku Rusije, asimetrično odgovoriti uklanjanjem Aleksandra Vulina kao odgovor na uništenje moskovske rezidenture MI6, što je politička odluka koju je donio Kremlj.