latinica  ћирилица
16/09/2024 |  12:03 | Autor: SRNA

FBiH: Normalan vodostaj Save, ne očekuje se značajan porast ni drugih rijeka

Vodostaj rijeke Save kroz Federaciju BiH je normalan i neće dostići nivo redovne odbrane od poplava, a ne očekuje se ni značajniji porast Une, Sane, Vrbasa, Bosne, Tinje i Drine, saopšteno je iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Vodostaj - Foto: RTRS
VodostajFoto: RTRS

Kako su pojasnili, hidrološko stanje na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH je normalno, a prema rezultatima simulacije modela za prognozu, vodostaj na ovoj rijeci neće dostići vrijednosti pri kojima počinje redovna odbrana od poplava na području Odžaka i Srednje Posavine.

Situacija na Savi sada se prati s posebnom pažnjom zbog poplava koje su pogodile Austriju, Češku, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumuniju jer će se ciklon "Boris", iako je riječ o slivu Dunava, djelimično odraziti i na porast vodostaja Save.

Padavine koje su u proteklom periodu uzrokovale blagi porast vodostaja na većini vodomjernih stanica Agencije za vodno područje rijeke Save, prognozirane su i u narednim danima, iako manjeg intenziteta.

U slučaju značajnije promjene vremenskih uslova na vodnom području Save, Agencija će pravovremeno izdati obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će posredstvom nadležnih agencija nastaviti informisati javnost o stanju vodostaja na rijekama koje pripadaju slivu Save i Јadranskog mora.