latinica  ћирилица
16/09/2024 |  12:30 ⇒ 12:39 | Autor: TANЈUG

Mickoski najavio demarš Bugarskoj zbog neisticanja zastave; Kabinet Radeva: Propusta nije bilo

Sjeverna Makedonija uručiće danas demarš ambasadoru Bugarske u Skoplju, zbog neisticanja makedonske zastave tokom boravka predsjednice Gordane Siljanovske Davkove u Sofiji, gdje je razgovarala sa tamošnjim kolegom Rumenom Radevim.
Gordana Siljanovska Davkova (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Gordana Siljanovska Davkova (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

To je najavio premijer RSM Hristijan Mickoski i poručio da su Evropa i svijet na otvorenoj sceni mogli da vide šta su prave namjere Bugarske.

Mickoski je novinarima u Skoplju rekao da je neisticanje makedonske zastave za Skoplje bilo očekivano i poručio da RSM više neće savijati kičmu.

- Onda kada se pređe crvena linija morate da reagujete, jer ako ne reagujete taj izuzetak će postati praksa u budućnosti. Ono što je za mene važnije, Evropa i svijet su mogli da vide na otvorenoj sceni, a to smo očekivali, kakve su prave namere rukovodstva u Sofiji - rekao je Mockoski i istakao:

- Prave namjere Bugara nisu u Ustavu, to je najmanji problem, mnogo je veća potreba da pokažu mišiće i pokažu svoje prave namjere. Sljedeći put kada budemo vidjeli da su crvene linije pređene, onda ćemo morati da intervenišemo, a danas će taj demarš biti uručen ambasadoru našeg istočnog susjeda.

Na pitanje kada će biti nastavljeni razgovori sa bugarskim istoričarima oko spornih pitanja, Mickoski kaže da očekuju da oni budu u duhu prijateljstva i dobrosusjedstva.

- To su procesi koji traju decenijama, takvih primjera imamo u Evropi, pa svako ishitreno rješenje proizvodi ishitrene odluke, a te ishitrene odluke mogu da budu pogrešne. Zato očekujem da u dobrosusjedskom duhu razgovaraju članovi komisija obeju strana - rekao je premijer Mickoski, prenijeli su skopski mediji.

Davkova je bila u privatnoj posjeti Sofiji, neisticanje zastave nije greška

Neisticanjem zastave RSM tokom posjete makedonske predsjednice Gordane Siljanovske Davkove Sofiji nije greška, kažu iz kabineta predsjednika Bugarske Rumena Radeva i dodaju da je predsjednica Sjeverne makedonije bila u privatnoj posjeti.

Savjetnik šefa bugarske države Dimitar Stojanov kaže za agenciju BNT da neisticanjem zastave nije prekršen nijedan protokol i da se Davkova sa predsjednikom Bugarske sastala privatno, odnosno da je povod njene posjete bio kulturni događaj.

- Iz tog razloga, makedonska zastava nije istaknuta u Predsjedništvu, jer takve posjete ne zahtijevaju striktno poštovanje državnog protokola - rekao je Stojanov, prenose nediji u Skoplju.

On je istakao da je razgovor Rumena Radeva i Gordane Siljanovske-Davkove bio izuzetno konstruktivan i protekao je u dobrom tonu. Dogovorene su buduće državne posjete RSM i Bugarskoj, što je, kako se navodi, definisao kao korak naprijed u dijalogu dvije zemlje.

Na pitanje da li je neisticanje makedonske zastave provokacija, Stojanov je odgovorio da ne bi o tome da govori dok se radi na napretku i razvoju odnosa dviju država.

- Nije ispravno miješati zastavu o ovoj situaciji. Da li to znači da ako državnik iz susjedne države dođe da popije kafu u Bugarskoj, treba isticati zastave - rekao je Stojanov i dodao da je sve ovo "nepotrebno pogoršavanje aktuelne situacije".

I novinar Ljubčo Neškov takođe tvrdi da propusta nije bilo i, kako je naveo, prema njegovom mišljenju riječ je o "pokušaju da se RSM prikaže kao žrtva u svijetu".