latinica  ћирилица
16/09/2024 |  13:08 ⇒ 15:05 | Autor: SRNA

Civilna zaštita Srpske: Prate se vodostaji, timovi u pripravnosti i spremni da reaguju

Vodostaji rijeka u Republici Srpskoj intenzivno se prate, a timovi Civilne zaštite su spremni da reaguju ukoliko bude bilo potrebno, izjavio je direktor Republičke uprave civilne zaštite Boris Trninić.
Vodostaji - Foto: RTRS
VodostajiFoto: RTRS

- Mi smo u pripravnosti, pratimo vodostaje rijeka, prvenstveno Save. Pratimo situaciju u susjednim zemljama, prvenstveno Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Ako budemo vidjeli da to ide u neželjenom smjeru, učinićemo sve da sačuvamo živote ljudi, a onda i da posljedice po imovinu budu što manje - rekao je Trninić Srni.

Trninić je naglasio da su odmah nakon informacije da će ciklon "Boris" proći kroz Evropu obavijestili lokalne zajednice šta može da se desi i šta treba preduzeti ako bude potrebe.

- Protiv poplava se veoma teško boriti, ali je najbitnije da ne bude ljudskih žrtava, dok se materijalna šteta može nadoknaditi i sanirati. U svim evropskim zemljama pogođenim poplavama ima ljudskih žrtava. Mi smo spremni da maksimalno iskoristimo sve ljudske i materijalne resurse ako se za tim ukaže potreba - istakao je Trninić.

Rijeka Sava u Gradišci u posljednjih 48 časova porasla je za oko tri metra.

Plavni talas iz Slovenije prošao je i da sada vodostaj raste mnogo manje.

Vodostaj rijeke Save kroz Federaciju BiH je normalan i neće dostići nivo redovne odbrane od poplava, a ne očekuje se ni značajniji porast Une, Sane, Vrbasa, Bosne, Tinje i Drine, saopšteno je iz federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Povezane vijesti:

Stabilna situacija na svim većim vodotokovima u Srpskoj