latinica  ћирилица
16/09/2024 |  13:11 ⇒ 13:12 | Autor: SRNA

Stabilna situacija na svim većim vodotokovima u Srpskoj

Situacija na većim vodotokovima u Republici Srpskoj za sada je stabilna, rečeno jo u Vodama Srpske.
Vode Srpske - Foto: ilustracija
Vode SrpskeFoto: ilustracija

- Dalja situacija će zavisiti od intenziteta padavina u narednim danima, ali se prema sadašnjim prognozama ne očekuje alarmantan rast vodostaja na našem području - naveli su iz ove javne ustanove.

na većini mjernih stanica u Republici Srpskoj jutros u 9.00 časova zabilježen je rast vodostaja usljed padavina tokom proteklih dana, ali su te vrijednosti daleko ispod kota redovne odbrane od poplava.

Nadležne službe Voda Srpske redovno prate prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kao i stanje vodostaja i preduzimaju mjere prema situaciji na terenu.

Vode Srpske su 12. septembra pozvale stanovništvo, institucije i privredne subjekte na oprez radi zaštite od mogućeg izlivanja manjih bujičnih vodotokova na području Republike Srpske zbog najavljenih obilnih padavina, ali na terenu tokom proteklih dana nije bilo većih problema.

S obzirom na tešku situaciju u pojedinim državama srednje i istočne Evrope, iz "Voda Srpske" naglašavaju da već nekoliko godina zaredom Evropu pogađaju velike poplave sa katastrofalnim posljedicama, od Njemačke i Belgije 2021. godine, zatim poplava u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Grčkoj, pa sve do aktuelnih poplava u Austriji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Kako se navodi, učestale poplave u Evropi jasan su pokazatelj da čovječanstvo, pa čak i razvijene evropske države, ne mogu da se izbore sa prirodnim katastrofama koje donose ubrzane klimatske promjene.

U tekstu objavljenom na sajtu Voda Srpske podsjeća se da naučnici već dugi niz godina upozoravaju da će upravo zbog ubrzavanja klimatskih promjena poplave biti sve češća pojava u Evropi.

Katastrofalne poplave na Balkanu 2014. godine bile su tek početak učestalih poplava na našem kontinentu. Zbog toga je od ključnog značaja da sve evropske zemlje stalno nadograđuju i unapređuju kapacitete za odbranu od poplava, posebno sisteme ranog upozorenja na poplave.

- Upravo zbog toga, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vode Srpske i druge nadležne institucije Srpske, u proteklih 10 godina od velikih poplava na našem području, preduzele su brojne mjere radi unapređenja sistema odbrane od poplava - ističu iz Voda Srpske za Srnu.

Vlada Republike Srpske je od 2014. godine do danas uložila više od 250 miliona KM u projekte sanacije i izgradnje objekata odbrane od poplava i druge projekte u sektoru voda da bi stanovništvo Srpske u što većoj mjeri bilo zaštićeno od poplava.