latinica  ћирилица
16/09/2024 |  13:36 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Odbor za zaštitu parka Kupusište: Nadležne institucije da reaguju; Zaustaviti radove do otklanjanja nepravilnosti (VIDEO)

Odbor za zaštitu parka Kupusište obratio se javnosti, prevashodno građanima Banjaluke, jer kako navode, žele da upozore na probleme sa kojima se građani suočavaju u borbi za očuvanje ovog parka.
Kupusište - ćirilični park - Foto: RTRS
Kupusište - ćirilični parkFoto: RTRS

- Svi naši apeli, sastanci sa predstavnicima GU Banjaluka, sve naše aktivnosti u skladu sa važećim zakonima – a prema potrebama i zahtjevima građana – do sada nisu urodili plodom. Podsjećamo da je 12. septembra 2024, na zahtjev 384 stanovnika MZ Centar 1, a u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi Srpske i Statutom Grada Banjaluka, održan Zbor građana MZ Centar 1. Građani su usvojili Odluku kojom se od Gradske uprave i Skupštine Grada Banjaluka zahtijeva da se zabrani daljnja izgradnja bilo kakvih čvrstih objekata; da se instalacije ćiriličnih slova izmjeste na adekvatnu lokaciju i park vrati u prvobitno stanje; da se u parku obnovi mobilijar - navode iz Odbora za zaštitu parka Kupusište.

Kažu da su gradske vlasti na ove zahtjeve ostale nijeme i radovi su nastavljeni.

- Dalje, upozoravali smo na nezakonito izvođenje radova jer GU nije imala valjanu dokumentaciju za građenje, i na nalog Građevinske inspekcije da se otklone nepravilnosti. Ponovo, Gradska uprava nas je ignorisala. Takođe, od Gradske uprave smo tražili slobodan pristup informacijama o Ćiriličnom parku, uključujući idejni projekat za uređenje zelene površine i postavljanja parkovsog sadržaja; lokacijske uslove; svu dokumentaciju u vezi nabavke ćiriličnih slova (pozivi, ugovori, dokazi o uplati itd.); odluku kojom je odlučeno o intervencijama i instaliranjeu skulptura ćiriličnih slova. Gradska uprava je obavezna da na ove zahtjeve odgovori. Odgovore nismo dobili - ističe se u saopštenju.

Kao Odbor, zajedno sa ZEV-ovima u neposrednoj blizini, u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, kažu da su zatražili status zainteresovane strane u postupku izdavanja građevinske dozvole – GU je, navode i taj zahtjev odbila.

- U toku je postupak po našoj žalbi, ali su radovi nastavljeni, i to bez građevinske dozvole. U nekoliko navrata smo predlagali alternativna rješenje za Ćirilični park - bezuspješno. Odbor za zaštitu parka Kupusište namjerava da nastavi borbu za park svim zakonskim sredstvima, te ovim putem pozivamo Ministarstvo prostornig planiranja, građevinarstva i ekologije da što prije riješi po žalbama na odluku kojom nam je odbijen zahtjev za slobodan pristup informacijama - navode iz Odbora.

Takođe, traže da Inspektorat Srpske, odnosno Građevinsko-ekološka inspekcija izvrši nadzor nad radovima i insistira na zaustavljanju radova do otklanjanja nepravilnosti.

- Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Srpske, da u skladu sa Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, izvrši nadzor, s obzirom na to da su do sada postavljene instalacije sa svojim nejasnim asocijacijama suprotne načelu očuvanja ćiriličnog pisma kao nematerijalnog klturnog nasljeđa. Pozivaju Ombudsmana za djecu Republike Srpske, da naloži izmještanje instalacija jer nisu bezbjedna za djecu - navode oni.

Podsjećaju da je 15. septembra gradonačelnik Draško Stanivuković svoje obraćanje na društvenim mrežama završio sa "usprkos svemu mi ćemo ideju Ćiriličnog parka u narednim danima uspješno završiti".

- U kontekstu svih dešavanja, smatramo da je inat gradonačelnika, u najmanju ruku, neprimjeren - kažu u saopštenju Odbora za zaštitu parka Kupusište.