latinica  ћирилица
16/09/2024 |  14:01 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Vučević: Vrhunac vodenog talasa na Dunavu između 24. i 26. septembra, ne očekuju se veći problemi

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da se vrhunac vodenog talasa na Dunavu očekuje između 24. i 26. septembra, ali da u Srbiji ne bi trebalo da bude većih problema.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Poslije sjednice Kriznog štaba za vanredne situacije, Vučević je istakao da nema mjesta panici, te da veći vodostaj na Dunavu, a "nešto izazovniji kod Šapca na Savi", ne bi trebalo da ugrozi normalan život, odnosno ne očekuje se ugrožavanje imovine i ljudi.

Vučević je rekao da se pažljivo prati situacija rasta vodostaja usljed obilnih padavina u Austriji, Mađarskoj i zemaljama centralne Evrope.

- Procjena "Srbijavoda" je da će pik trajati sedam dana - izjavio je Vučević novinarima u Vladi Srbije.

On je rekao da je pik ovoga puta kraći za razliku od 2013. godine, kad je Dunav posljednji put imao viši vodostaj i kada je vrhunac trajao 14 dana.

- Nešto veći izazov je na prvom dijelu toka od Bezdana do Slankamena, a od Slankamena pa nizvodno ne očekujemo veće probleme - rekao je Vučević.

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi raste vodostaj Dunava i u Srbiji. Očekuje se da će u naredna četiri dana na ulazu u Srbiju porasti četiri metra i premašiti nivo redovne odbrane od poplava.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će vodostaji na Dunavu biti u većem porastu, te da se dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje sa četvrtka, 19. na petak, 20. septembra kod Bezdana, a kod Apatina sa petka, 20. na subotu, 21. septembar.

Kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada porast vodostaja očekuje se sa subote, 21. na nedjelju, 22. septembar, sa tendencijom daljeg porasta.