latinica  ћирилица
16/09/2024 |  15:36 ⇒ 15:41 | Autor: TANЈUG

Orban odložio govor u EP zbog poplava u Mađarskoj

Mađarski premijer Viktor Orban danas je odložio govor koji je trebalo da održi u Evropskom parlamentu u srijedu zbog poplava koje su pogodile Mađarsku, izazvane ciklonom "Boris".
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, ilustracija) -
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, ilustracija)

- Zbog ekstremnih vremenskih uslova i tekućih poplava u Mađarskoj, odložio sam sve svoje međunarodne obaveze - rekao je on.

Mađarski lider trebalo je da u srijedu govori u parlamentu u Strazburu i predstavi program aktivnosti mađarskog predsjedavanja Savjetom EU.

Predsjednica EP Roberta Mecola poručila je Orbanu da će Parlament učiniti sve što može da pogođenima pruži pomoć, prenosi Politiko.

- Predsjednica Mecola je razumije situaciju i saglasila se da će razgovarati sa političkim grupama za debatu zakazanu za ovu nedjelju sa premijerom (Orbanom) o prioritetima Predsjedništva, da se odloži za kasniju sjednicu - navodi se u saopštenju EP.

Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi koje je donio ciklon "Boris" povećao se na 15, a riječ je o najgorim poplavama u posljednje dvije decenije na području od Austrije do Rumunije, uključujući Mađarsku.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter izjavio je da je vlada u Budimpešti potpuno spremna za porast vodostaja Dunava i njegovih pritoka i da je 12.000 vojnika u pripravnosti za pružanje pomoći.

Podsjećamo, istočnu i centralnu Evropu pogodio je ciklon Boris, a riječ je o najgorim poplavama u posljednje dvije decenije na području od Austrije do Rumunije.