latinica  ћирилица
16/09/2024 |  16:21 | Autor: SRNA

Sijarto: U toku kampanja protiv protivnika nelegalnih migracija

Drugi pokušaj atentata na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, suđenje potpredsjedniku italijanske vlade Mateu Salviniju i kazna izrečena Mađarskoj zbog odbijanja da primi migrante znaci su novog zamaha u kampanji protiv političara koji se bore protiv nelegalnih migracija, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Peter Sijarto (Foto: EPA-EFE/Robert Ghement, ilustracija) -
Peter Sijarto (Foto: EPA-EFE/Robert Ghement, ilustracija)

- Ova kampanja dobila je novi zamah. Јoš jedan pokušaj atentata na Donalda Trampa, žele da strpaju Matea Salvinija u zatvor na više od pola decenije jer je želio da zaštiti svoju zemlju od nelegalnih migranata, a Brisel je nametnuo ogromnu kaznu Mađarskoj jer štitimo svoje granice i ne dozvoljavamo migrantima da se nasele u našoj zemlji - saopštio je Sijarto na društvenim mrežama.

Uprkos pritiscima, finansijskim i pravnim prijetnjama, Mađarska nastavlja da se bori protiv migracija koje promoviše liberalni mejnstrim, dodao je on.

Podršku Salviniju izrazio je i mađarski premijer Viktor Orban.

- Najhrabriji patriota Evrope kažnjen je zbog zaustavljanja migracija. Oni koji brane Evropu su stalno pod kaznama. Šta se dešava? - objavio je Orban na mreži Iks.

Mađarska je poznata po svojoj oštroj politici borbe protiv nelegalnih migracija. Sud pravde EU odlučio je 13. juna da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog neprimjenjivanja zajedničke politike EU o azilu.

Orban je rekao da Budimpešta neće mijenjati svoju migracionu politiku i da sudom EU upravlja američki milijarder DŽordž Soroš.