latinica  ћирилица
16/09/2024 |  16:22 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Građani i dalje negoduju izgradnji parka na "Kupusištu" (VIDEO)

Ne stišava se bura u vezi s izgradnjom Ćiriličnog parka u Banjaluci.
Park Kupusište - Foto: RTRS
Park KupusišteFoto: RTRS

Stanari okolnih zgrada danima se okupljaju, negodujući zbog betonizacije pod njihovim prozorima, a gradonačelnik poručuje da će gradnja biti nastavena uprkos nezadovoljstvu građana.

Iako protesti ogorčenih Banjalučana traju skoro dva mjeseca, radovi na izgradnji Ćiriličnog parka su nastavljeni. Kako bi pokazali svoju ogorčenost građani koji su uzeli dva slova, juče su ih vratili i pokazali da Stanivukovićeve tvrdnje o krađi i uništavanju slova nisu bile tačne. Ističu da slova nisu odnijeli huligani, kako je to gradonačelnik predstavio na društvenim mrežama, nego Banjalučani koji brinu o budućnosti svoje djece.

- Vidite iza mene ova slova, ta slova nisu ni uništena ni devastirana, ni otuđena kao je naš gradonačelnik gospodin Draško Stanivuković izjavljivao protekla dva dana. Poenta cijele priče je ako si gradonačelnik nekog grada, želiš da znaš šta građani misle i šta žele - kaže mještanin Miljan Pupović.

Nestanku slova prethodilo je jedno u nizu okupljanja. 12. septembra na zahtjev skoro 400 građana Odbor za zaštitu parka Kupusište usvojio je odluku da se zabrani dalja gradnja čvrstih objekata i park vrati u prvobitno stanje.

- Mi smo pokušali na sve moguće načine da to spriječimo. Nažalost, sluha nije imao niko, osim što smo imali paradu ljudi iz Gradske uprave, koji su nam pričali priče i pričali bajke. Grad Banjaluka nije imao građevinsku dozvolu i počeli su da rade na svoju ruku bez potrebne dokumentacije - kže Milkica Radeljić Kresojević, predsjednica Odbora za zaštitu Kupusišta

Gradonaččelnik Banjaluke, Draško Stanivuković na svom Fejsbuk profilu napisao je da je nestanak dva slova propali pokušaj spinovanja.

- U zemlji u kojoj se policija angažuje da štiti huligane, zamislite šta su spremni uraditi kad nema kamera, snimaka i bilo kakvih dokaza.  Ove stvari je MUP nažalost radio i na mnogo većim slučajevima. Uprkos svemu mi ćemo ideju izgradnje Ćiriličnog parka u narednim danima uspješno završiti - naveo je Stanivuković.

Betonizacija Banjaluke, poručuju građani ove mjesne zajednice, uzela je maha. Tim prije su odlučni da se bore za očuvanje svoje zelene oaze.

Iz Odbora za zaštitu parka Kupusište ističu da je Građevinska inspekcija utvrdila da Gradska uprava nema valjanu dokumentaciju za građenje. Poručuju da su više puta tražili sastanak sa gradonačelnikom, ali se on nije odazvao.