latinica  ћирилица
16/09/2024 |  16:35 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo: Obilježavanje dana grada i krsne slave (VIDEO)

Srbi protjerani iz Sarajeva, a blizu 70 hiljada ih je sabranih u Istočnom Sarajevu, sutra obilježavaju dan grada i krsnu slavu, Svetog Petra dabrobosanskog.
Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Istočno SarajevoFoto: RTRS

Delegacije grada, gradskih opština i gosti iz Rusije, Srbije i Crne Gore danas su se poklonili sjenima poginulih boraca na svetom mjestu, Novom Zejtinliku.

Da Istočno Sarajevo predstavlja jednu od najvećih pobjeda srpskog naroda u dvadesetom vijeku potvrđuju i delegacije bratskih zemalja, svjedočeći nezaustavljivom razvoju ovog grada.

Sila srpskog i bratskog ruskog naroda i leži u činjenici da nikada nisu vodili osvajačke ratove, poručio je sa Novog Zejtinlika Јevgenij Naumov, gradonačelnik bratskog Krasnodara.

Sagledavši sva iskušenja od formiranja Istočnog Sarajeva do danas postojanje ovog grada mnogi karakterišu kao istorijsku pobjedu. Nekadašnji gradonačelnik Budve Marko Carević u Istočno Sarajevo dolazi od 2008. godine.

Izazov je, kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, stasavati na bedemu, na koji su atakovali i i dalje atakuju svi oni koji ne vole ono što se zove Republika Srpska.

Obilježavanje dana Istočnog Sarajeva nastaviće se večeras, Svečanom akademijom na kojoj će biti dodjeljena priznanja zaslužnim za razvoj ovog grada.