latinica  ћирилица
16/09/2024 |  16:39 ⇒ 17:47 | Autor: Agencije

Završeno 53. Brankovo kolo

U čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, najstarijoj u Srba, danas je svečano zatvoreno 53. Brankovo kolo koje je počelo 6. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a u znaku velikog jubileja: dva vijeka od rođenja Branka Radičevića.
Sremski Karlovci (Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović) -
Sremski Karlovci (Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović)

Uglednom mađarskom pjesniku Ištvanu Turciju iz Budimpešte prestižnu Međunarodnu nagradu "Branko Radičević" uručio je Nenad Grujičić, predsjednik Brankovog kola.

- Ištvan Turci je od srca zahvalio na visokom priznanju koje mu je pripalo tokom proslave velikog jubileja vezanog za Branka Radičevića koji je pjesnik-romantičar slične sudbine kao Šandor Petefi, takođe vječiti mladić poezije u mađarskoj književnosti. Premijerno je priređen četrdesetminutni koncert u slavu dva vijeka od rođenja Branka Radičevića, gdje je  prvi put izvedeno čak sedam novih kompozicija na antologijske Brankove stihove ("Vragolije", "Cic", "Molitva", "Diptih", "Pevam danju, pevam noću" i "Gde si dušo, gde si rano") koje su komponovale savremene kompozitorke Stanislava Gajić, Livija Novčić, Ivana Vojnović i Јulija Bal.

Nastupile su i operska primadona Vesna Aćimović i pijanistkinja Maja Grujić sa pjesmama slavnih kompozitora Davorina Јenka, Stanojla Rajičića, Јosifa Marinkovića i Zorana Јovanovića: "Ukor", "Noć pa noć", "Ribarčeta san", "Devojka na studencu", "Gde si dušo" i "Kad mlidijah umreti". Sve zajedno predstavljalo je sliku geneze i rasta pjesničkog kulta Branka Radičevića kroz stvaralaštvo kompozitora na njegove pjesme kroz vrijeme, saopšteno je iz Brankovog kola.

Brankove pjesme, ali i svoje, i pjesme drugih pjesnika o njemu kazivali su daroviti đaci Karlovačke gimnazije Јakov Ljubičić, Nikola Stajić, Anja Cvijan, Milica Gajić, Tamara Rehner i Teodora Silard.

Nenad Grujičić, predsjednik Brankovog kola, istakao je današnje sadržajno svečano zatvaranje 53. Brankovog kola predstavlja krunu obilježavanja dva vijeka od Brankovog rođenja, koje je uzvišeno i sa konkretnim dragocijenim izdanjima, programima i sadržajima počelo još u martu, na Brankov 200. rođendan, na Proljećnim Brankovim danima 2024.

- Time je Brankovo kolo, što se od njega i očekivalo, najviše uradilo na proslavi i obilježavanju dva vijeka od rođenja velikog i najpevanijeg srpskog romantičara, vječito mladog i genijalnog Branka Radičevića - zaključio je Grujičić.