latinica  ћирилица
16/09/2024 |  17:45 ⇒ 17:46 | Autor: TANЈUG

Na Horgošu i Preševu spriječeno krijumčarenje municije i dijelova za oružje

Carinski službenici su na graničnim prelazima Preševo i Horgoš, u saradnji sa policijom, u dva odvojena slučaja, otkrili i spriječili pokušaje krijumčarenja municije i dijelova za oružje.
Granični prelazi, pronađeno oružje (foto: TANJUG/ MINISTARSTVO FINANASIJA-UPRAVA CARINA, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Granični prelazi, pronađeno oružje (foto: TANJUG/ MINISTARSTVO FINANASIJA-UPRAVA CARINA, fotografija niske rezolucije/ nr)

Na graničnim prelazima pri ulasku, odnosno izlasku iz Srbije, je u dva odvojena slučaja spriječen pokušaj krijumčarenja dijelova za oružje i municije, saopštila je Uprava carina.

Prvi slučaj se dogodio u noći pred vikend na graničnom prelazu Preševo kada je na red za redovnu kontrolu pristigao automobil sa kamper prikolicom stranih registarskih oznaka.

Vozač automobila je službenicima rekao da nema ništa da prijavi, ali je tokom detaljnog pregleda vozila i prikolice zatečeno otužje i municija.

U kamper prikolici se nalazio i jedan crni ranac u čijem džepu je otkriveno 35 pištoljskih metaka kalibra 6,35 milimetara, koji su zajedno sa vozačem predati u dalju nadležnost MUP-a.

Istog dana, oko podneva, na izlazu graničnog prelaza Horgoš otkriven je kombi pun raznih dijelova za oružje.

Slučaj je otkriven tokom detaljnog pregleda kombija stranih registarskih oznaka koji se iz Bugarske uputio ka Francuskoj.

Na zadnjem sjedištu vozila pronađena je crna torba puna dijelova za austro-ugarsku pušku repetirku, marke ''Mannlicher M1895''.

Među preko 50 dijelova za pomenuti model puške, našlo se nekoliko magacina za municiju, mehanizama za okidanje, obarača, opruga povratnog mehanizma, i jedan komplet za čišćenje.

Otkriveni dijelovi oružja privremeno su zadržani do okončanja prekršajnog postupka, pokrenutog protiv vozača.

- Bez obzira da li se radi o oružju koje je u funkciji ili pak samo o kolekcionarskim primjercima i njihovim dijelovima, prijavljivanje robe, a naročito one koja može imati višestruku namjenu – obavezno je i predstavlja dužnost svakog putnika - ističu iz Uprava carine.

Putnicima dozvoljeno da u Republiku Srbiju privremeno unesu oružje i municiju samo kada dolaze u organizovani lov i to u organizaciji Lovačkog saveza Srbije, ili druge za to ovlašćene organizacije, kao i radi učestvovanja na sportskoj manifestaciji.